Sandra hangt zelf een kerstbal met een foto van haar overleden zus Anja in de boom.
Sandra hangt zelf een kerstbal met een foto van haar overleden zus Anja in de boom. Foto: Rob Zantinge

'Ik wil dat we die rótcorona weg gaan wensen'

tiel/dreumel • "Ik wil dat de mensen zelf thuis iets maken. Dat de boom vol komt met gebeurtenissen en dat we die rotcorona wegwensen", zegt Sandra van Leur, initiatiefneemster van 'Kerstboom Tiel vol lichtjes'. De boom komt op de Groenmarkt te staan, midden in het centrum. De start is 17 december om 15.00 uur.

Sandra woont al jaren in Dreumel, maar voelt zich - als geboren Tielse - nog altijd erg verbonden met deze stad. In 2012 bezocht Sandra in Den Bosch de bekende wenskerstboom van Joris Linssen. "Ik heb er toen een foto van mijn in 2010 overleden zus Anja in geplaatst", vertelt ze. "Dat gaf een goed gevoel. Tegelijkertijd dacht ik: dat moet dichter bij huis ook kunnen." Sandra wist dat de gemeente Tiel jaarlijks een kerstboom op de Groenmarkt liet plaatsen, trok de stoute schoenen aan en mocht de boom in een lichtjesboom veranderen. "Maar het was geen groot succes", herinnert ze zich van dat jaar, 2015. "Er hingen wat cd'tjes, houten plankjes en flessen met foto's in de boom, in totaal 25 á 30 denk ik. Het nadeel was wel dat de boom toen helemaal in een hoekje stond."
Drie jaar lang organiseerde Sandra de wensboom zelf. De boom werd zó'n succes, dat ze door de KRO-NCRV werd benaderd om deze onderdeel te laten worden van Joris' Kerstboom. "Maar daar zaten uiteindelijk teveel haken en ogen aan", zegt Sandra, die besloot het weer zelf te gaan organiseren. "Ik dacht vorig jaar: wat kunnen we doen? Ik wilde terug naar mezelf, maar uiteindelijk hebben we - vanwege corona - niks kunnen doen. De boom was klaar, de lichtjes zaten erin, we hadden milieuvriendelijke plankjes om boodschappen op te schrijven... Maar ja, de stad ging dicht, de horeca ook en ik dacht: wat hebben we daar nog te zoeken?" Sandra kan rekenen op de steun van een tiental vrijwilligers. Met hen overlegde ze wat ze dít jaar met de lichtjesboom zouden kunnen doen. In elk geval een tent erbij, was het plan. "Maar de coronaregels zijn echt niet leuk meer, waardoor je het doel voorbij schiet", vindt Sandra. "Je wilt gewoon mooie verhalen en herinneringen. Verhalen waar de boom voor is bedoeld, over zieke en overleden mensen. Opa's, oma's, zonen, dochters, maar ook over huisdieren. Dat is best intensief en dat raakt je. Je moet je ook inleven, want die mensen hebben iets meegemaakt." Dit jaar zijn Sandra en de vrijwilligers er fysiek níet bij, door corona. "Het doel is nu om een boom met lichtjes neer te zetten. En de mensen kunnen er in hangen wat ze willen."

Rob Zantinge