"Een paar leden hebben wel Corona gehad, maar zijn gelukkig hersteld", aldus voorzitter Ed Roelofs.
"Een paar leden hebben wel Corona gehad, maar zijn gelukkig hersteld", aldus voorzitter Ed Roelofs. Foto: Rob Zantinge

Leden helpen Teerling de winter door

tiel • "We zijn goed door de coronaperiode heen gekomen. Niemand werd ernstig ziek en we hebben geen mensen verloren." Dat zegt Ed Roelofs, voorzitter van de Eerste Tielse Jeu de Boules Vereniging 'De Teerling', een vereniging met zo', honderd, veelal oudere leden. "Een paar leden hebben wel Corona gehad, maar zijn gelukkig hersteld."

Ed Roelofs is sinds 2017 voorzitter van De Teerling. Hij volgde Rinie van Hensbergen op, die vanwege zijn gezondheid moest afhaken als bestuurslid. Roelofs geniet van zijn functie. "Fantastisch. Het is een leuke activiteit, waar ik toevallig in ben gerold. Als sport is het mooi, je ontmoet mensen, drinkt samen koffie en het is goed voor je sociale contacten. En iedereen doet het, van stratenmaker tot advocaat. Onze vereniging is een mooie doorsnee van de bevolking."
Financieel gezien is De Teerling ook goed door de afgelopen coronaperiode heen gerold, maar de vereniging heeft wel drie keer een beroep moeten doen op de steunpakketten van het Rijk. "En toen in februari de coronamaatregelen werden verlengd, hebben we de ledenactie 'Help De Teerling de coronawinter door' gehouden. We hebben de leden om een extra bijdrage gevraagd, want de inkomsten waren opgedroogd, terwijl de vaste lasten gewoon doorliepen. Binnen vier weken hadden we 2500 euro extra cash. Daarnaast stortten sommige leden elke maand een extra bedrag, zodat we in totaal op 4000 euro uitkwamen. De leden hebben duidelijk hart voor de vereniging."
In maart mocht er weer wat meer, zodat leden van De Teerling op de buitenbanen konden spelen. "Normaal is dat pas vanaf 1 april", aldus Roelofs. "Het was wel koud en nat, maar er waren toch zo'n twaalf fanatieke leden die een balletje kwamen gooien. Een derde van de leden komt gewoon altijd boulen, een ander deel bestaat uit gemotiveerde recreanten en een derde groepje leden is wat schuchter, door Corona of anderszins." Eind maart, toen de horeca weer wat mocht doen, organiseerde De Teerling 'koffie to go', voor wat extra inkomsten voor de kantine. "De leden konden de koffie bij de voordeur afhalen en buiten opdrinken", aldus Roelofs.
Begin juni liet het kabinet de teugels weer wat verder vieren en kwamen er steeds meer leden boulen. Ook konden ze voor het eerst in de nieuwe ontmoetingsruimte terecht. Die was al op 10 oktober vorig jaar geopend, maar mocht door de coronamaatregelen niet worden bezocht. Sinds augustus is De Teerling weer op volle sterkte.
"En ook de nationale competitie is weer begonnen, in september", aldus Roelofs. "We doen met drie teams mee. Met de eigen toernooien zijn we in augustus alweer gestart. Die zijn goed bezet en draaien volop. Wél moeten, door de recente beperkingen, dingen 's avonds worden afgelast. We zijn nu woensdag- en zondagmiddag open, de rest is tijdelijk afgevallen. De vraag is nu: welke kant gaat het op?" Het afgelopen weekeinde gingen de activiteiten in elk geval door. Zaterdag werd in competitieverband gespeeld en zondag was er een Franse middag.

Delegatie op bezoek

Vrijwel zeker is ook dat fase drie van de verbouwing door kan gaan. Begin december komt een delegatie van Provinciale Staten naar de vereniging om te beoordelen of een subsidie van 30.000 euro kan worden verleend. Is dat het geval, dan komt de gemeente Tiel met een zelfde bedrag over de brug. Er zijn ook nog enkele andere geldbronnen, dus naar alle waarschijnlijkheid kan er volgend najaar ook in een tweede nieuwe hal worden gebouled. "De oude hal voldoet niet meer aan de eisen", legt Roelofs uit. "Hij is destijds door eigen mensen gebouwd, maar is nu zwaar gedateerd. En geen isolatie, de stookkosten rijzen de pan uit. Deze hal moet dus worden vervangen, maar daar is nog wel geld voor nodig."
Als alles financieel dichtgetimmerd is, dan kan de bouw van de tweede speelhal van De Teerling aan de Laan van Westroijen in mei 2022 beginnen. "De oplevering zou volgend jaar zomer moeten zijn. Vervolgens, in september, is de hal helemaal klaar. De Teerling beschikt dan over een fantastisch mooi, eigen Boulodrome."

Rob Zantinge