Oranje Waterpoort tegen geweld tegen vrouwen

tiel • Soroptimistclub West-Betuwe zegt nee tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt de Waterpoort in Tiel vanaf komende donderdag oranje.

In Tiel verschijnt ook op verschillende plekken een oranje handje, wat wil zeggen: Stop Geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook het Linge College sluit zich bij de actie aan. De school doet dat door handenkoekjes te bakken met meel dat wordt geschonken door de molenaar uit Buren, wiens molen vorig jaar in oranje licht stond.

Eén op de drie

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes.

Om daar aandacht voor te vragen, is donderdag 25 november door de Verenigde Naties benoemd tot Internationale Dag tegen Geweld tegen vrouwen.
Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World. Dit jaar is het thema in Nederland 'Preventie'.
Aan de Orange the World doen meer den honderd landen mee. De aftrap is op donderdag 25 november en de campagne eindigt op 10 december.

Zonnige toekomst

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje.
In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland , Suriname en Curaçao.

Wereldwijd

Soroptimistclub West-Betuwe bestaat in 2021 vijftig jaar en maakt deel uit van Soroptimist International. Dit is een organisatie die wereldwijd opkomt voor belangen van vrouwen en meisjes.
Soroptimist International viert dit jaar zelfs haar honderdste verjaardag.