Door de mand

Wat zijn ze toch moeilijk aan het doen, daar bij die Avri. De bestuursleden staan als bronstige herten tegenover elkaar. In de vechthouding. Wie gaat er winnen?. Het dagelijks bestuur (drie wethouders) of het algemeen bestuur (vijf wethouders)? Het merendeel van de acht gemeenten die bij de Avri zijn aangesloten, wil dat drietal de laan uitsturen. Maar ze blijven lekker zitten. Als kapiteins op een zinkend schip. Alsof dit allemaal niet erg genoeg is, heeft de provincie Gelderland het zo langzamerhand ook wel gehad met de vuilophaaldienst. Een eigenwijze club, die Avri, zo vinden ze daar in Arnhem. Dwars als een zanikend puberaal kind, dat de zin niet krijgt. Met de overdracht van de stortplaats aan de provincie is het dan ook behoorlijk fout gegaan. Met als resultaat dat de Avri nu voor tien miljoen bij het provinciaal bestuur in het krijt staat. Die miljoentjes moeten wij allemaal, u en ik, gaan ophoesten. Tel uit je winst. Waar we al die bestuurlijke heibel aan te danken hebben?

Het komt er op neer dat de aangesloten gemeenten het gevoel hebben dat ze “aan de achterste mem” liggen, op het eens op zijn Betuws te zeggen. Ze hebben te weinig invloed. De Avri doet te veel op eigen houtje, zo blijkt uit een onderzoek. Veel wordt op eigen gezag geregeld. En vaak achter gesloten deuren, zo hebben raadsleden ondervonden. Zoals vorige week nog. Een Tiels raadslid, dat als rapporteur een bestuursvergadering wilde bijwonen, werd toen de zaal uitgestuurd. Hij had nog wel gezien dat bij een van de aanwezige wethouders “de stoom uit de oren” vloog, zo hoog was de spanning opgelopen. De rapporteur moet nu maar hopen dat een of ander bestuurslid een map met geheime stukken in de trein laat liggen. Anders krijgt hij het naadje van de kous nooit te weten, vrees ik.

Is er dan niets positiefs te melden over onze vuilophaler? Gelukkig wel. Een jaar of vijf geleden heb ik eens gevraagd bij mij in de buurt een mand voor het afgewaaide herfstblad neer te zetten. En wat denk je? Die staat er nu. Hoera, als je maar geduld hebt. Het is wel een gammel ding. Het hangt als los zand aan elkaar. Het zou me niet verbazen als dat het hele apparaat straks bij het ophalen uit elkaar valt. Net als het hele bestuur.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)