'We mogen geen zwalkend beleid voeren'

maurik • Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren heeft op 1 november de tweede Bestuursrapportage 2021 en de nieuwe begroting voor de jaren 2022-2025 aangeboden aan de gemeenteraad. Het is de laatste begroting van deze bestuursperiode, omdat er volgend jaar maart gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Het college spreekt van een reële begroting, waarin scherpe keuzes zijn gemaakt’. Wethouder Financiën André van den Hurk: "De provincie vindt de financiële situatie van de gemeente Buren nog steeds zorgelijk. Ze accepteert de situatie zoals die is, maar blijft kritisch. We mogen dan ook geen zwalkend beleid gaan voeren. Uitgangspunt moet zijn dat we in 2023 en de jaren erna een sluitende begroting hebben."
Eén van de maatregelen in de programmabegroting is een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) met twee procent. Dit terwijl de gemeenteraad een paar maanden geleden nog de opdracht had gegeven de OZB níet te verhogen. "We zitten gewoon met een financieel tekort", aldus Van den Hurk. "We moeten inkomsten genereren om naar een positief saldo te werken in 2023 en verder."

Toekomstoriëntatie ongewijzigd 

Ondanks de financiële uitdagingen waar de gemeente voor staat en de onzekerheid die corona en tal van maatschappelijke en economische problemen met zich mee brengen, blijft de toekomstoriëntatie van de gemeente ongewijzigd. De keuzes moeten volgens het college in lijn liggen met het grotere plaatje dat Buren voor ogen heeft. Het toekomstprofiel van de gemeente Buren zet in op groei en bescheiden bruis, met behoud van het Burense cultuurhistorisch landschap. Over de tweede Bestuursrapportage van dit jaar zegt het college: "In 2021 verwachten we een positief resultaat van iets meer dan 90.000 euro. Dit komt doordat er in 2021 meerdere incidentele voordelen zijn waar we geen invloed op hebben."
De gemeenteraad neemt vanavond, dinsdag, een besluit over de tweede Bestuursrapportage 2021 en de Programmabegroting 2022-2025.

Sanne Claessens