Dertig vrijwilligers zetten zich in om ruim zesduizend bloembollen te planten
Dertig vrijwilligers zetten zich in om ruim zesduizend bloembollen te planten Foto: aangeleverd

Narcissen maken straks contouren Kasteel Buren zichtbaar

Algemeen

BUREN • Een groep van dertig vrijwilligers heeft zich het afgelopen weekeinde ingezet om ruim zesduizend bloembollen te planten. Als de bloembollen in de lente uitkomen, maken narcissen de contouren van voormalig Kasteel Buren zichtbaar. De actie was het initiatief van de Plantsoengroep van BV Buren. Wethouder Pieter Neven was van de partij om, samen met de vrijwilligers, de duizenden bloembollen te planten.

Het plantsoen in Buren bestaat uit een grasveld en een park eromheen. Het park is een prachtig wandelgebied met dromerige paden vol unieke, oude bomen, planten en veel vogels. Het grasveld is vooral een mooi speelterrein voor de jeugd, voor ballonvaarders en andere leuke kleinschalige activiteiten. Op deze plek bevond zich honderden jaren geleden één van de grootste kastelen van Nederland.

Belegerd
Kasteel Buren werd diverse keren belegerd, voordat in 1804 werd besloten het af te breken. In Buren is de geschiedenis echter springlevend en nooit ver weg. In 2015 is een eerste stap gezet om de kasteelhistorie weer zichtbaar te maken, door sneeuwklokjes te planten op de fundamenten van het bouwwerk.
“We willen een mooi stukje Nederlandse geschiedenis zichtbaar maken”, zegt Wim van Koeverden. “Dit doen we door de contouren van voormalig Kasteel Buren in te planten met een dubbele rij narcissen. Als de bloembollen in het voorjaar uitkomen, zijn de contouren van het kasteel ruim drie maanden zichtbaar.”
De Plantsoengroep van BV Buren onderhoudt het plantsoen. De vrijwilligers houden de paden schoon. Ook snoeien en planten ze bomen en struiken. Daarbij is de historische plattegrond van het plantsoen altijd het uitgangspunt.

Voor jongere generaties
Wethouder Pieter Neven: “De stad Buren heeft een prachtige, rijke geschiedenis, die verweven is met ons koningshuis. Een initiatief als dit biedt kansen om deze geschiedenis tot leven te wekken voor jongere generaties.”