Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Nederland Leest gaat over de grens: Eén boek, duizend gesprekken

Algemeen

TIEL • In november leest heel Nederland tijdens de campagne Nederland Leest hetzelfde boek. Dit jaar is dat De wandelaar van Adriaan van Dis. Tijdens Nederland Leest krijgen leden én bezoekers van de Bibliotheek het boek cadeau. Het thema van Nederland Leest is Over de grens. Er staat een film en een pop-up leesclub rondom dit thema op het programma. 

Over de grens (reizen) is een mooi thema om uitgebreid voor het voetlicht te brengen in de Bibliotheek. Zo is er een grote collectie aan reis boeken, kunnen leesclubs er samenkomen over een specifiek boek en draait er een film rondom dit thema. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen.

Het jaarlijkse cadeau voor leden én bezoekers 

In De wandelaar van Adriaan van Dis krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. 

Extra bijzonder aan de speciale Nederland Leest-editie van De wandelaar is het nawoord van schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf. Tijdens een literaire stadswandeling vertelt zij over de rol van Parijs in het leven en werk van Adriaan van Dis, hoe hij aan De wandelaar werkte en het andere Parijs ontdekte.

Het boek is voor leden én bezoekers van de Bibliotheek gratis af te halen (zolang de voorraad strekt) en wordt gebruikt om gesprekken op gang te brengen en lezers met elkaar te verbinden in de bibliotheek. 

Voor leerlingen van groep 7 en 8 van enkele basisscholen en klas 1 en 2 van enkele middelbare scholen in Rivierenland is er een speciale heruitgave van Katvis van Tjibbe Veldkamp. 

Gratis film en pop-up leesclub 

Gedurende de maand november zijn er een paar activiteiten rondom het thema Over de grens. In boeken en verhalen kunnen we naar alle hoeken van de wereld afreizen: we kunnen andere continenten en culturen bezoeken, maar ook in onze eigen omgeving de grens over gaan. Lees en praat mee in de Bibliotheek, het centrum van ontmoeting en gesprek. 

Donderdag 11 november draait de Film La Haine van Matthieux Kasovitz in het Stroomhuis Neerijnen in Neerijnen. De film start om 19.30 uur en toont een dag uit het leven van drie werkloze vrienden: aan Arabische, joodse en een zwarte jongen in een Parijse banlieue. In 1994 werd in Cannes deze zwart-wit film als een mokerslag ervaren. Nu opnieuw uitgebracht in filmhuizen. Voor leden van de Bibliotheek Rivierenland is de toegang gratis. Wel vooraf aanmelden.

Voor lezers van De wandelaar van Adriaan van Dis die het leuk vinden om erover na te praten is er de pop-up leesclub. De pop-up leesclub biedt de mogelijkheid om met andere lezers van gedachten te wisselen. Onder leiding van een leeskringbegeleider van Senia gaat de groep een uurtje in gesprek over dit boek. Voor de deelnemers aan de pop-up leesclub wordt een boek apart gelegd. Het is af te halen vanaf maandag 1 november. De pop-up leesclub is op 25 november Online en op 1 december in de Bieb in Tiel. Deelname is gratis. Wel graag even vooraf aanmelden via de website van Bibliotheek Rivierenland. www.bibliotheekrivierenland.nl/nederlandleest

Meer over Nederland Leest

Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken met ieder jaar een ander thema. Meer informatie en activiteiten vind je op onze website www.bibliotheekrivierenland.nl/nederlandleest of via de website van Nederland Leest.