Vrijwilligers Dirk, Fatiha, Rachenie en oprichtster Wendy van TOV Tiel.
Vrijwilligers Dirk, Fatiha, Rachenie en oprichtster Wendy van TOV Tiel. Foto: Marjon de Lange

Deels nieuwe koers TOV

tiel • Bij TOV Tiel is het roer onlangs omgegaan. Het blijft echter wel een gezellige dagbestedingsplek in een restaurant, waar ook veel leuke activiteiten te doen zijn. TOV richt zich daarnaast nu ook op het bestrijden van eenzaamheid.

Mogelijkheden

TOV Tiel is opgericht door twee zussen, Wendy Verkerk en Marian Ruiter. Zij begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dagbesteding, bijvoorbeeld in de vorm van horeca, tuin of iets creatiefs. En daar zagen zij mogelijkheden in.

Doelgroepen

"Wij proberen onze verschillende doelgroepen bij elkaar te brengen, door de dagbesteding beter te benutten", vertelt Wendy. "We begonnen in 2015. Eerst maakten we gratis maaltijden en ook ontbijt en lunch voor dakloze mensen. Tijdens corona zorgden we ervoor dat er maaltijden opgehaald konden worden. We merkten echter dat wij veel meer kunnen betekenen. In Tiel is er helaas nog steeds armoede, ellende en vooral eenzaamheid. We willen er zijn voor de mensen en ze een luisterend oor bieden. Natuurlijk gaan we door met maaltijden, maar we willen er ook zijn om te ontmoeten en te helpen."

Sociale functie

In het voormalige schoolgebouw naast de katholieke kerk in Tiel kan men nu terecht voor 'meet and eat', creatieve activiteiten, om te bewegen, een administratief vragenuur, koffie&koek middagen, maar ook voor vrouwenmiddagen. TOV heeft een eigen, professionele keuken én er is meer. Zij helpen mensen die het zelf niet kunnen ook met kleding. En ze hebben douches en wasmachine,s voor wie daar behoefte aan heeft. "Met vrijwilligers en de mensen hier in de dagbesteding zijn we er nu voor veel meer mensen. We merken vooral dat het voor eenzame mensen heel moeilijk is om over een drempel heen te komen, maar onze drempel is echt heel laag", aldus Wendy Verkerk.

Marjon de Lange