De voorstelling De Ramptoerist is zaterdag én zondag te zien in de Gelderlandfabriek.
De voorstelling De Ramptoerist is zaterdag én zondag te zien in de Gelderlandfabriek. Foto: Jord Visser

'De Ramptoerist' in Gelderlandfabriek

culemborg • Twee vreemden ontmoeten elkaar op de plek van een fataal ongeluk en worden roekeloos verliefd. Het is het begin van de zwartkomische voorstelling De Ramptoerist, die zaterdag én zondag is te zien in de Gelderlandfabriek. Oud-Lekstadbewoner Marijn van den Bogaard is de regisseur.

“Het is een spannende tijd, zo kort voor de première”, bekent Marijn van den Bogaard. Hij woont weliswaar in Utrecht maar logeert geregeld bij zijn ouders, naast B&B De Appelgaard aan de Beusichemsedijk. Heel praktisch, de voorstelling is tot stand gekomen in de Gelderlandfabriek en daar vinden ook de repetities plaats.

De stuntelende mens 

De Ramptoerist is een project van het Utrechtse gezelschap Theater Tocht. Van den Bogaard (regisseur), Mick Lindo (schrijver) en Floris Barnhoorn (scenograaf) spelen niet zelf, maar maken, zoals ze zelf zeggen, ‘prikkelend, intiem en fysiek theater’ en werken samen met verschillende acteurs. In dit geval zijn dat Yorke Mulder–Bhangoo en Pleun de Roode. De werkwijze van Theater Tocht volgens de drie makers: ‘Wij maken nieuw repertoire vanuit een gedeelde fascinatie voor de stuntelende mens. Voorstellingen van Tocht plaatsen de toeschouwer midden in een droomachtige wereld vol absurde wendingen en grillige personages.’

Thriller

Enkele jaren geleden gebeurde dat met Bovenkamer, een tragikomisch verhaal met drie vrouwen dat tijdens het Café Theater Festival Utrecht werd opgevoerd in een afgeladen café Willem Slok, een pijpenla in Wijk C. Het publiek stond letterlijk zij aan zij met de acteurs. “Ook bij De Ramptoerist word je als toeschouwer deelgenoot van wat zich op het toneel afspeelt,” belooft Van den Bogaard. Het stuk gaat over de fatale botsing tussen verlangen en verantwoordelijkheid; een thriller over twee mensen die koste wat het kost onschuldig willen zijn. “We zijn allemaal onderdeel van rampen, klein of groot,” trekt de regisseur de parallel met de actualiteit. Het stuk is ontstaan tijdens de coronaperiode en mag worden gezien als een reflectie op die tijd. “Het liefst plaatsen we ons allemaal buiten de problematiek die ontstaat. Wij vergelijken dat met een auto-ongeluk. We staan vanaf een veilige afstand te speculeren en te discussiëren over wie verantwoordelijk is, maar wat als we dat zelf zijn?”

Crowdfunding

De coronaperiode trok een zware wissel op de cultuursector. “Het was best een uitdaging om zo’n productie van de grond te tillen,” zegt hij. “Maar we kregen bijdragen uit fondsen. En een door vrienden en sympathisanten gesteunde crowdfunding. Dankzij deze steun kunnen wij door met maken, en het bereiken van een groter publiek.”
Kaarten voor De Ramptoerist op 6 en 7 november via www.degelderlandfabriek.nl. De voorstelling is verder te zien in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Info via www.theatertocht.com.

De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek staat voor bedrijvigheid in Culemborg. De voormalige meubelfabriek naast het station was jarenlang een plek van creatieve zelfstandigen. De ‘fabriekers' maakten hier hun werkruimtes en ontwikkelden een toekomstplan.