"Ik ben trots op mijn mensen", zegt Maaike (midden) met naast haar Janna (met konijn) en Jan.
"Ik ben trots op mijn mensen", zegt Maaike (midden) met naast haar Janna (met konijn) en Jan. Foto: Rob Zantinge

'Corona nekte ons Clubhuis Tiel bijna'

tiel • "Corona heeft ons bijna genekt", zegt Maaike Drentje, voorzitter van de Stichting Clubhuis Tiel. "We werden er angstig door, want het potje was op. De horeca krijgt een vergoeding, maar wij niet. We hebben een wijkbudget van de gemeente, wat we moeten delen met buurtcentrum Het Oosthonk. Daar moeten we onze dingetjes van doen en dat mag best ietsje meer zijn. We zijn al bij de gemeente geweest, maar die zegt: Er is niet meer. Ze proberen wel te helpen en dat lukt soms. En soms ook niet." 

Clubhuis Tiel aan de Peppellaan was vroeger kleuterschool Peppeloentje en daarna het onderkomen van wandelsportvereniging Wandellust. Tegenwoordig heeft het vooral een sociale functie. Een ambtenaar van de gemeente Tiel vroeg een jaar of vier geleden of de buurtvereniging het gebouwtje over zou willen nemen. "We hebben vervolgens overleg gehad, erover nagedacht en besloten dat we het goed aan wilden pakken", vertelt Maaike Drentje, terwijl ze voor de zeven anderen die aan tafel zitten broodjes worst maakt. Onder hen is Jan Hilleman, die NAH (niet aangeboren hersenletsel) heeft. Jan maakte een bord met het kleurrijke logo en de naam Het Clubhuis. Het hangt binnen. "Ik wilde per se de kleuren van de regenboog erin, om te benadrukken dat íedereen hier welkom is", aldus Drentje. Ze zegt enorm trots op Jan te zijn. "Hij functioneert goed, is volledig comitélid, heeft vaak ideeën én runt het dierenverblijf; schoonmaken, het onderhoud, de kippen en konijnen eten geven... Hij heeft een handicap, maar zet zich zó in." "Pas heb ik nog vijf meter bramenstruiken helemaal weggehaald", voegt Jan er aan toe. "Daar ben ik elf weken lang, iedere dag mee bezig geweest. Maar iederéén doet zijn best hoor", relativeert hij het compliment. Hoewel het dak flink lekt en aan vervanging toe is en de 'hoofdsponsor' van Clubhuis Tiel - een bedrijf - vanwege Corona af moest haken, werd er de afgelopen dagen wel flink uitgepakt voor Halloween. Zo waren er zaterdagmiddag ongeveer twintig ukkies vanaf een jaar of twee op de mini-Halloweenparty te vinden. 's Avonds, tijdens de Trick or Treat Tour, trokken zo'n tachtig grotere kinderen onder begeleiding door de wijk, op jacht naar snoep. Bij meer dan zeventig huizen waar een Halloween-poster voor het raam hing werd aangebeld. In het Clubhuis en ook buiten was een speciaal parcours aangelegd. En wie in de buurt de mooiste Halloween-tuin had, won een taart.
Door het jaar heen staat er veel meer op het programma van Het Clubhuis; bingo, disco, knutselen, Sinterklaas, Kerst, Pasen, rommelmarkten, de aanschuiftafel en de Mandaloop, op 19 juni. "Genoemd naar ons veel te vroeg, op die datum overleden comitélid Manda", legt Maaike Drentje uit. Om haar te eren organiseert Clubhuis Tiel de Mandaloop, waarvan de opbrengst - doorgaans drie- á vierduizend euro - naar de Stichting Semmy gaat, voor onderzoek naar hersenstamkanker. Een andere activiteit, de aanschuiftafel, is er maandelijks. "Otto Jansen kookt dan voor ouderen en alleenstaanden. Een maaltijd met een hoofdgerecht, soep vooraf en een toetje voor vijf euro. En een drankje van ons."

Rob Zantinge