De bomen worden geplant in de groenstrook tussen de A15 en het geluidsscherm van de Betuwelijn.
De bomen worden geplant in de groenstrook tussen de A15 en het geluidsscherm van de Betuwelijn.

Eerste boom van Langste Boomgaard van Europa wordt geplant

Algemeen

TIEL • Hans Beenakker, burgemeester van Tiel en lid van de Stuurgroep de Langste Boomgaard en Josan Meijers, burgemeester van Buren en voorzitter van Stichting de Langste Boomgaard, planten op 10 november (Nationale Boomplantdag) de eerste boom van de Langste Boomgaard van Europa. Tussen Deil en Dodewaard, langs de snelweg A15, komt 33 kilometer aan fruit-, laan- en sierbomen. Dit unieke project zoekt de samenwerking met de gemeenten langs de A15 tussen Deil en Dodewaard, Regionale Energie Strategie Rivierenland ( RES) en Opwekking Energie op Rijksgronden (OER). De eerste boom gaat de grond in bij afrit 31 Wadenoijen.

De bomen worden geplant in de groenstrook tussen de A15 en het geluidsscherm van de Betuwelijn. En in de restgronden aan de zuidkant van de A15. De recordlange boomgaard moet het zicht vanaf de snelweg verfraaien, fijnstof opvangen, plek bieden aan vogels en insecten én de identiteit van het rivierengebied weergeven. De eerst geplante boom staat symbool voor natuurlijke groei, bloei en ontwikkeling in de Betuwe. Het is ook de opmaat voor de energietransitie, waarbij zon en wind voor schone en duurzame stroom gaan zorgen. 

Eerste prijs
De aanleiding voor het initiatief was de prijsvraag ‘Maak Gelderland Mooier’ van Provincie Gelderland in 2017. Vormgever Caro Agterberg won de eerste prijs met haar idee voor de langste boomgaard van Europa. Er kwam contact met Rijkswaterstaat, ProRail en landschapskunstenaar Jan van IJzendoorn. Ook hij was in diezelfde periode, in opdracht van Rijkswaterstaat, bezig met een soortgelijke opgave aan de zuidzijde van de A15 bij Tiel.

Diverse adviseurs
Agterberg en Van IJzendoorn trekken sindsdien samen op, bijgestaan door diverse adviseurs. Ook sloten verschillende partijen zich als partner aan; Rijkswaterstaat, ProRail, Waterschap Rivierenland, gemeente Tiel, Regio Rivierenland, Provincie Gelderland, WUR Wageningen, Tree Centre Opheusden, Hart van Tiel, Greenport Gelderland, FruitDelta Rivierenland en de eerste lokale fruittelers Fruitpartners Blom en Fruitteelt- en Commissiehandel de Ruiter.

De Langste Boomgaard heeft concrete en aansprekende voorbeelden uitgewerkt voor een aantrekkelijk landschap met duurzame energie. Dit gedachtengoed wordt ingebracht in het programma OER (opwekking energie op rijksgronden) van lokale en rijkspartners als Liander, Rijkswaterstaat, ProRail en Rijksvastgoedbedrijf.

Van zee tot Zevenaar
De samenwerkende partijen denken al verder. Zij willen onderzoeken of het mogelijk is de boomgaard nóg langer te maken: na het traject van Dodewaard tot Deil naar van zee tot Zevenaar.