Donderdag 28 oktober vanaf 18:00 maaltijd bij Meet en Eat in de Pluk in Geldermalsen. depluk.nl
Donderdag 28 oktober vanaf 18:00 maaltijd bij Meet en Eat in de Pluk in Geldermalsen. depluk.nl Foto: nl.123rf.com

Culemborg

dinsdag 26 oktober

Cursus Fotoboek maken
13:30, Culemborg. Het samenstellen en laten afdrukken van fotoboeken is een populaire bezigheid. Albelli op de pc, deze cursus, maakt gebruik van alle mogelijkheden. De cursus wordt dinsdag 26 oktober georganiseerd i.s.m. het Seniorweb en vindt plaats in de Bibliotheek Rivierenland in het Weeshuis in Culemborg.

Lezing
19:30, Culemborg. Van mensen die als kind te maken hebben gehad met seksueel misbruik, is hun manier van leven in de toekomst al voor een belangrijk deel ingevuld. Ze overleven door eigen aangeleerde manieren en eigen overlevingsmechanismen. De lezing wordt gegeven door Paula Repi. Deze lezing vindt plaats op dinsdagavond 26 oktober in de Bibliotheek Rivierenland in het Weeshuis in Culemborg. Aanvang 19.30 uur.

Open les Inlevend Zingen
19:30, Culemborg, Synagoge. Op 26 oktober 2021 is er om 19.30 uur een open les Inlevend Zingen. Zingen vanuit zin, vanuit de betekenis van een lied en de natuurlijke stroom van de adem. Wekelijks op dinsdagavond in de synagoge, www.zingkring.nl

Energiezuinig
19:30, Culemborg. Energieloket Culemborg en Vrijstad Energie bieden het webinar ‘Hou de kou buiten, isoleer je huis!’ aan. In drie kwartier worden aanwezigen bijgepraat over isolatiemogelijkheden, kosten en subsidiemogelijkheden. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.energieloketculemborg.nl.

woensdag 27 oktober

De Derde Helft
14:00, Culemborg. Op woensdag 27 oktober kunnen ouderen uit Culemborg bij sportvereniging CMHC in Culemborg gratis kennismaken met activiteiten binnen De Derde Helft. De Derde Helft is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij voor ouderen die actief in het leven staan en heeft als doel om van de sportkantine een ontmoetingsplaats te maken. Aanmelden kan via: dederdehelft@cmhc.nl.

donderdag 28 oktober

Bingo in Odensehuis
10:00, Culemborg. Deze bingo is een initiatief van Kris en Bettie, betrokkenen bij het Odensehuis. Speciaal voor mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie. Vrijwillige bijdragen zijn van harte welkom in de bus.

Valpreventie
15:00, Culemborg. In de Driestad wordt op donderdag 28 oktober tussen 15:00 en 17:00 een informatiemiddag gehouden over valpreventie. Het programma is voor thuiswonende ouderen die bang zijn om te vallen, maar graag wat meer eruit zouden willen. Aanmelden kan, maar hoeft niet, bij evenlien@evelanx.nl

Concert Muller & Munnelly
19:30, Culemborg. Het Duo Muller & Munnelly werd gevormd door hun gezamenlijke liefde voor het presenteren van diep gewortelde muziek in hun persoonlijke stijl. Zowel Ies (houten dwarsfluiten) als David (diatonische accordeon) kwamen op heel jonge leeftijd in aanraking met folk muziek, maar vanuit verschillende achtergronden. Zaal open: 19.30. Concert: 20.00. Info & reserveren: ies_muller@live.nl. Coronacheck verplicht.

Goed Voorbereid?!
19:30, Culemborg. Een informatieve avond over hoe je je kunt voorbereiden op een goed levenseinde. Verzorgd door Jan van Dongen, bestuurslid Hospice, oud-huisarts. Jan van Dongen vertelt alle ins & outs over euthanasie en palliatieve sedatie, over levenstestament en afspraken met je huisarts. ElkWelzijn, Meerlaan 22. Opgeven: Sandra Rigter, ElkWelzijn: srigter@elkwelzijn.nl, 06 83 52 51 08.

vrijdag 29 oktober

Oriëntatie op vrijwilligerswerk
09.30, Culemborg. ElkWelzijn organiseert een gratis workshop voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. ElkWelzijn aan de Meerlaan 22. Aanmelden: Sandra Rigter, srigter@elkwelzijn.nl of 06 83 52 51 08.

zaterdag 30 oktober

Planten- en zadenruilmarkt
13:00, Culemborg. Iemand blij maken met tuinplanten en zaden die deelnemers over hebben en meteen iets nieuws voor de tuin meenemen? Dat kan op de planten- en zadenruilmarkt op 30 oktober van 10:00 tot 13:00. De markt vindt plaats op het erf van stadsboerderij Caetshage in Culemborg (Caetshage 1, tegenover de watertoren). Deelname is gratis, aanmelden hoeft niet en er is geen check nodig. Zelf geen planten of zaden in te brengen? Ook dan dan kunnen belangstellenden meedoen!

zondag 31 oktober

Kinderbeurs Culemborg
10:00, Culemborg, Sporthal Parijsch. De Kinderbeurs najaar-winter editie vindt plaats op 31 oktober van 10:00 tot 13:00 uur. De Sporthal Parijsch is gevuld met 2e hands kinderkleding (maat 80 t/m M), speelgoed en baby artikelen. Gratis entree!

Basiscursus Moulage
11:00, Culemborg, The Sewing Club. Moulage is een techniek waarbij deelnemers patronen maken door middel van de stof op de pop te spelden. Deelnemers ontwerpen, draperen en mouleren direct op de pop, waardoor ze meteen het resultaat zien. Krijg de basistechnieken van het mouleren onder de knie. Belangstellenden werken een rok, top, mouwen en kragen uit. Zondag 31 oktober en 14 en 28 november 11 tot 15 uur. Meer informatie en aanmelden:www.thesewingclub.nl info@thesewingclub.nl

Preek & Pint
15:00, Culemborg. Smakelijke lezing op 31 oktober tijdens de serie Preek & Pint in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Manon Henzen duikt in de Nederlandse eetcultuur van late middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Natuurlijk ontbreken de hapjes niet. Entree bedraagt 15 euro. Kaarten via www.degelderlandfabriek.nl.

Bar Tolmai treedt op
16:00, Culemborg. In Culemborg strijkt op zondag 31 oktober een opmerkelijk gezelschap internationale musici neer in de Lutherse kerk. Het is Bar Tolmai, een gezelschap dat vanaf 2009 met eigen composities optreedt. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij boekhandel Tomey, Markt 36 of, indien voorradig, aan de ingang van de kerk.

maandag 1 november

Talencafé
19:30, Culemborg. Zin om nieuwe mensen te ontmoeten en via talen als Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en wie weet welke andere taal verhalen met anderen te delen? Dat kan elke eerste maandagavond van de maand, dus nu op maandag 1 november in de foyer van De Fransche School van 19.30-22.00 uur. Entree: €3 (inclusief drankje). Aanmelden bij de online kassa van De Fransche School. Voor meer informatie, mail naar talentheater@gmail.com

donderdag 4 november

Koor Riversound
15:00, Culemborg. Senioren (dames) koor Riversound start op donderdag 4 november met de koorrepetities en wel met een nieuwe dirigente Ines Leijen. De repetitie is in de Driestad aan de Heimanslaan in Culemborg van 15.00 uur tot 16.00 uur. Hierna wordt er een kopje thee gedronken. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Meer info bij Carla Soepnel. Tel 515868.

Tiel

woensdag 27 oktober

Oliebollenactie Zoelen
16:30, Zoelen. Woensdag 27 oktober zijn ze er weer, de oliebollen van Joop van Hilten. De actie wordt gehouden ten bate van de Prot. Stefanuskerk in Zoelen. ‘s Middags vanaf 16.30 uur kunnen inwoners de vrijwilligers in Zoelen aan de deur verwachten. Ook is er verkoop in dorpen rond Zoelen. Zelf bestellen kan via Corrie van Hilten 0344681578 of Gerda van Teeffelen 0623830764. De bestelde bollen kunt u ophalen, Kerkstraat 14, Zoelen.

Naar de brugklas
19.30, Ochten, Dorpshuis. Theatergroep PlayBack geeft een spoedcursus in het omgaan met de veranderingen en ontwikkelingen die ouders en kinderen tegenkomen als de middelbare school om de hoek komt kijken. De ouder-kindavond ‘De Grote Sprong’ is speciaal voor ouders èn kinderen van groep 7 en 8 of de brugklas. De voorstelling is op woensdag 27 oktober om 19:30 uur in Dorpshuis Ochten. De entree is gratis. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar dorpshuisochten@gmail.com.

donderdag 28 oktober

Cursus Tielologie
14:00, Tiel. Kom alles te weten over de geschiedenis van Tiel en de Tielerwaard in de 7-delige cursus Tielologie, georganiseerd door de Bibliotheek en de Oudheidkamer Tiel e.o op 28 oktober. Voor aanmelden en meer informatie kijk op bibliotheekrivierenland.nl/Tielologie De bijeenkomsten zijn ook online te volgen, behalve de stadswandeling en de fietstocht. Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.bibliotheekrivierenland.nl/Tielologie

Brainblocks door Rene Reiss
19:45, Buren. Op donderdag 28 oktober 2021 is er een avond voor Ouders van kinderen die anders zijn. Rene Reiss van MeeGeldersePoort zal deze avond vertellen over het Brainbloks en hoe het werkt in het hoofd van iemand met autisme of ADHD. De avond wordt georganiseerd in ‘De Brede School’ (oa Basisschool De Hoeksteen & OBS De Boogerd) Homoetsestraat 38b in Maurik. Vanaf 19.30 uur zijn de deuren open is er inloop met koffie of thee. Het programma start om 19.45 uur en duurt tot 21.30 uur. Deelname is gratis. Helaas kunnen er deze avond maar 14 personen aanwezig zijn dus aanmelden via info@okaburen.nl. Zie voor meer informatie www.okaburen.nl

vrijdag 29 oktober

Virtueel fietsen
10:00, Lienden. Het is zover! Nu ook virtueel fietsen voor ouderen in Lienden en omstreken. Hartje Betuwe heeft zich dit jaar ingezet voor het Huis van Lienden. Er is gespaard voor een groot beeldscherm, die gekoppeld kan worden aan een hometrainer om zo het bewegen bij ouderen te bevorderen. Op vrijdag 29 oktober vindt van 10 tot 12 de feestelijke overdracht plaats van dit beeldscherm. Belangstellenden die op vrijdag 29 oktober niet in de gelegenheid zijn, kunnen ook op 1 november van 19.30 tot 21.00 uur komen fietsen.

zaterdag 30 oktober

Requiem van Mozart
20:00, Beusichem. Utrecht vocaal ensemble Trajecti Voces o.l.v. Dirkjan Horringa zingt het op zaterdagavond 30 oktober 20:00 uur in de Dorpskerk van Beusichem. Wouter van Belle begeleidt het op het orgel. Er zullen enkele toepasselijke verhalen van Toon Tellegen over afscheid gelezen worden. Entreeprijs: € 15 (incl. drankje). Kaarten reserveren via www.trajectivoces.net of boekhandel Tomey, Culemborg

dinsdag 2 november

Begraafplaats Ter Navolging
19.30, Tiel. Begraafplaats Ter Navolging is op dinsdag 2 november, Allerzielen, tot 19.30 uur geopend. Dit om een ieder de gelegenheid te geven op eigen wijze invulling te geven aan het gedenken van wie zijn overleden. Het monument Via Nominum van Michiel van Luijn en het pad erheen worden op die dag met kaarsen uitgelicht.Meer informatie: www.ternavolgingtiel.nl of info@ternavolgingtiel.nl

Bingo Huis van Lienden
19:30, Lienden, Huis van Lienden. Vanaf 19:30 is er op Blommeland 10 een bingo. Kosten zijn €4,00,- voor een bingoplankje inclusief koffie of thee.

West Betuwe

Soos Geldermalsen
14:00-16:00, Geldermalsen, Soos Geldermalsen. De heer van Winsen vertelt over ‘De fiets door de eeuwen heen’. Onder het genot van een kopje koffie is het mogelijk gezellig bij te praten. Kosten 4 euro per middag. Aanmelden via 0345-573688.

woensdag 27 oktober

Historische Kring
14:00, Geldermalsen. Op een prettige manier kennismaken met de Historische Kring West Betuwe in de bibliotheek Rivierenland in ‘De Pluk’ in Geldermalsen. De maand oktober is alweer een aantal jaren de ‘Maand van de Geschiedenis’. In deze maand stelt de bibliotheek Rivierenland op de woensdagmiddagen van twee tot vijf uur de leestafel ter beschikking aan de Historische Kring West Betuwe. Mail voor informatie bibliotheek@hkwb.nl

Filmtheater Lingefilm
20:00, Geldermalsen. Oscar winnende Anthony Hopkins bij Lingefilm. Te zien op woensdag 27 oktober om 20:00 uur.

donderdag 28 oktober

Meet & Eat in de Pluk
18:00-20:00, Geldermalsen, In de Pluk. Tijdens Meet & Eat in de Pluk wordt een traditionele maaltijd geserveerd van groente, aardappelen en vlees, een goed gevulde maaltijdsoep, stamppot en andere gerechten. De kosten zijn 16,50 per maaltijd, inclusief een drankje. De inloop is vanaf 18:00, aanschuiven om 18:30 uur. Aanmelden via www.depluk.nl/aanmelden.

Ons Ophemert
19:00, Ophemert, Huis op Hemert. Praat mee en deel uw ideeën over de toekomst van Ophemert. Welke maatschappelijke thema’s zijn belangrijk in en voor Ophemert, welke onderwerpen verdienen er een plek in de zogeheten kernagenda. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Dorpstafel Ophemert in samenwerking met KNHM Gelderland.

IJsvereniging Servatius
20:00, Vuren. Donderdag 28 oktober 2021 houdt IJsvereniging Servatius weer een jaarvergadering. Deze vindt zoals gebruikelijk plaats in het clubgebouw aan de Graaf Reinaldweg te Vuren. De aanvang van de vergadering is om 20.00 uur.

vrijdag 29 oktober

Oliebollenactie in Beesd
17:00, Beesd. Op vrijdagavond 29 oktober organiseert de marktcommissie van de protestantse gemeente Beesd een oliebollenactie in Beesd. Vanaf 17.00 uur komen zij bij u langs om deze vers gebakken lekkernij te verkopen. Helaas was het dit jaar niet mogelijk om IedersMarkt te organiseren om geld in te zamelen voor het restauratiefonds van de St. Pieterskerk Met deze actie wil de marktcommissie als nog een mooie bijdrage leveren aan dit fonds.

Anne Frank en James Bond
20:30, Geldermalsen. Mijn beste vriendin Anne Frank, een op feiten gebaseerde film van Ben Sembogaart is te zien op vrijdag 29 oktober om 20.30 uur en ook op woensdag 3 november om 20.00 uur. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 In Geldermalsen. Entree € 9.00, met geldige LingeFilmFanPas € 6,50

zaterdag 30 oktober

Lions Rivierenland
10:30 Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Eindelijk kan Lions Rivierenland weer een markt organiseren. Voor planten is het te laat in het jaar. Maar met de winter voor de deur leek het een goed plan alleen een boekenmarkt te houden. Deze vindt plaats in het Stroomhuis Neerijnen op 30 oktober.

Repair Café
11:00, Geldermalsen. Op zaterdag 30 oktober staan de vrijwilligers van het Repair Café weer klaar om textiel en kleding met een mankementje of andere kapotte spullen te repareren. Dit keer staat het aannaaien van knopen centraal. Repair Café in de Pluk tussen 11.00 en 15.00 uur.

Kerstmarkt
13:30, Acquoy. Zaterdagmiddag 30 oktober vanaf 13.30 tot 16.00 uur is er een kerstmarkt bij Stichting Superkatten in Acquoy. De opbrengst van deze kerstmarkt komt ten goede aan de nieuw te bouwen quarantaineruimte waarvoor Stichting Superkatten hard aan het sparen is. Huigenstraat 49 in Acquoy. Parkeren op het terrein.

Dubbelconcert fanfares
19:30, Herwijnen. Muziekvereniging Wilhelmina geeft haar jaarlijkse najaarsconcert in dorpshuis De Poort in Herwijnen. Deze keer wordt het een dubbeloptreden samen met muziekvereniging Nieuw Leven uit Haaften. De entree bedraagt 2,50 euro.

Muziek op de Dijk
20:15, Enspijk. Op zaterdag 30 oktober om 20.15 uur presenteert Muziek op de Dijk Camerata Trajectina in de kerk van Enspijk. In dit instrumentale programma brengen zij een ode aan de onsterfelijke melodieën van Gouden Eeuw. Informatie en kaartjes op www.muziekopdedijk.nl.

James Bond bij Lingefilm
20:30, Geldermalsen. No Time To Die is te zien op zaterdag 30 oktober (aanvang 20.30 uur) en op zondag 31 oktober (aanvang 19.00 uur).Te zien bij LingeFilm. Entree € 9.00, met geldige LingeFilmFanPas € 6,50

zondag 31 oktober

James Bond bij Lingefilm
19:00, Geldermalsen. No Time To Die is te zien op zondag 31 oktober (aanvang 19.00 uur).Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 In Geldermalsen. Entree € 9.00, met geldige LingeFilmFanPas € 6,50

dinsdag 2 november

Nutslezing
20:00, Geldermalsen. Men gaan al lang niet meer met de trekschuit van Culemborg naar Zaltbommel, maar in de 18e eeuw was het een belangrijke manier om, met je goederen, het moeilijke gebied tussen de Lek, Linge en de Waal te doorkruisen. De restanten daarvan zijn nog altijd in het landschap te vinden. Martin IJzerman is in de archieven gedoken en vertelt over de betekenis van deze vaarroute voor de West Betuwe. Zijn boek "De vergeten vaarverbinding van Zaltbommel naar Culemborg” is in te zien in de bibliotheek van het Historische Kring. "De Pluk”, Geldermalsen. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen € 5,-.