Vrijwilliger en veilingmeester Paransem Sarkis toont het topstuk van de veiling.
Vrijwilliger en veilingmeester Paransem Sarkis toont het topstuk van de veiling. Foto: Arno voor de Poorte

Earring-award afgehamerd op 200 euro

Tiel • Op de veiling van Mozaïek voor 'het goede doel', vorige week woensdag, bracht een Gouden Appel Award maar liefst 200 euro in het laatje. 

Het is een druilerige woensdagochtend in Tiel-West. Rond tien uur komen de eerste bezoekers aan de veiling binnendruppelen. Voor iedereen staat er koffie, thee en cake klaar. Alle veilingstukken staan keurig uitgestald te wachten op hun potentiele bieders. De gastvrouwen en tevens veilingmeesters, Paransem Sarkis en Marjan de Vries, staan in de startblokken om alles onder hun rubberen hamer te brengen. Net na tien uur is de zaal voor de helft gevuld en heeft er zich een telefonische bieder voor de Gouden Appel Award gemeld. Die gaat via organisator Remy Riksen van Mozaïek meebieden op de award die in 2009 is uitgereikt aan Barry Hay, de frontman van de Haagse rockband. Remy kijkt reikhalzend uit naar de voordeur of er nog meer bezoekers arriveren en begint om kwart over tien aan zijn introductie. Hij vertelt dat de opbrengst van deze veiling is bestemd voor kinderen van wie de ouders op de Tielse Voedselbank zijn aangewezen. "Zo kunnen zij aan het einde van het jaar ook op een extraatje rekenen," vat hij het doel van de veiling samen. Paransem Sarkis stapt uit zijn schaduw en vertelt met veel gevoel voor humor dat ze een Syrische is, al zes jaar hier woont en dat we haar de eventuele versprekingen tijdens het voorlezen van de beschrijvingen van de veilingstukken maar moeten vergeven. Het eerste item van de 43 door de buurt bij elkaar gebrachte stukken komt erin voor € 12,50. Paransem benadrukt nogmaals het mooie doel van de veiling en slaat het op € 15,00 af. De toon is gezet. De volgende items leveren bescheiden bedragen op. Bij een zevendelig servies lijkt het hard tegen hard te gaan. Dat blijft uiteindelijk steken op € 6,00. Een inbreng van drie trollen dreigt onverkocht te blijven. De organisator koopt dit voor zijn drie zonen. De veilingmeester laat zich ook niet onbetuigd en neemt een setje oorbellen mee naar huis voor een sympathiek prijsje. 

Klapstuk

Tot de pauze komt er een groot aantal items voorbij. Ze leveren allemaal leuke bedragen op. Het valt op dat de spullen in nieuwstaat, dan wel ongeschonden staat verkeren. Een prentenboek voor kinderen onder de drie levert een fiks bedrag op van 15 euro. "Het is voor het goede doel," lacht de bieder. Na de pauze neemt Marjan de Vries de hamer over om tientallen euro's binnen te tikken met een item of tien. Bij nummer 33 stokt het even. 1 euro voor een glazen serveerschaal. Stilte voor de storm. Paransem pakt nummer 34, het klapstuk van de ochtend uit de doos: de Gouden Appel Award. Ze toont hem aan de bieders van wie er een paar gaan zitten schuifelen op hun stoelen. De inzet is 20 euro. Meteen een roep van 50 euro door de zaal. En daarna twee mannen die in stappen van 50 euro tegen elkaar opbieden. Bij 200 euro slaat Marjan af. De koper vraagt of hij meteen mag betalen en weg is hij met de award onder zijn armen. De laatste negen stuken leveren nog wat leuke bedragen op. In totaal is deze ochtend goed voor 385 euro. "Een hartstikke mooi bedrag, waar ik heel erg blij mee ben," aldus Remy. Eén van de bezoeksters - die met een mooi schilderij de veiling verlaat - heeft de Gouden Appel Award ingebracht. Zij weet te vertellen dat die eerst een tijdlang in 't Tielse Café Bas aan de muur heeft gehangen. "Het Café sloot zijn deuren en de award is toen naar een inmiddels overleden fan van Golden Earring gegaan. Zijn weduwe vond het prima om de award voor deze veiling in te brengen." Naspeuringen naar de bron van de Award leiden naar Erika Aardoom van de Stichting Vlinders in Tiel "Wij zijn hier ooit mee begonnen om onze stichting in de kijker te spelen," vertelt ze. "We hebben dat drie keer gedaan voor artiesten die teugkwamen naar Appelpop: Rowwen Hèze, Ilse de Lange en Golden Earring. Onze grondfilosofie is dat onze kinderen van de Stichting altijd mogen terugkeren. Dat deden deze artiesten ook. Vonden we een mooie link. Ontzettend gaaf dat deze award nu 200 euro opbrengt. Alsof kinderen iets voor kinderen opbrengen."

Arno voor de Poorte