In het natte gras

Ik wipte even de grens over. Naar Kleef. Daar bekroop mij de lust een stevig glas Landbier te gaan drinken. Bij de deur van het café dat ik binnen wilde gaan, ging het mis. Mondkapje vergeten, ik mocht er niet in. Dus even naar de nabij gelegen supermarkt om daar een paar van die dingen te halen. Vijf stuks voor 3,95 euro. Medisch goedgekeurde “FFP Halbmaske ohne Ausatemventil”, zo las ik op de verpakking. Het bleek een heidens karwei om zo’n ding over je oren te krijgen. Of mijn hoofd is te groot of mijn oren zijn te slap. Ik zag eruit als een Duitse herder met een muilkorf. De stramme elastieken trokken mijn oren naar voren, zodat ik ook nog opvallende gelijkenis vertoonde met het olifantje Jumbo. 

 Zo’n Halbmaske mag dan een onhandig ding zijn, het is wel een kwaliteitsproduct. Duitse Gründlichkeit. Daar kunnen de mondkapjes van de in Kesteren geboren en getogen Bernd Damme niet aan tippen. De honderd miljoen kapjes die hij samen met zijn broeders in het kwaad Sywert en Camille onder valse voorwendsels aan het ministerie leverde, deugen niet. Er zit gevaarlijke troep in, er is nog geen enkel exemplaar gebruikt. De deal zelf deugt ook niet. Oplichting, zegt strafrechtadvocaat Peter Plasman over de slinkse handelwijze, die Bernd en zijn kompanen een miljoenenvermogen opleverde. Gesteund door cabaretier Youp van ’t Hek spant de advocaat zich nu in om het drietal voor de rechter te slepen.

Mijn steun hebben ze ook. Ik hoop net als Youp dat het drietal de miljoenen die ze van ons belastingbetalers zo vals hebben ingepikt, terug moet geven. Er mag ook nog wel een straf bij. Wat voor straf? Ik zou ze verplichten om een tijdje als dakloze arbeidsmigranten in een krakkemikkig kampje in de bosjes langs de snelweg bij Kesteren te bivakkeren. Een tijdje weg van hun onterecht verkregen rijkdom. Een tijdje weg van hun villa's en peperdure bolides. Slapen onder een smerig stuk plastic, je wassen in de koude wetering en poepen in het natte gras. Net als die arme sloebers. Daar zal het doortrapte trio van opknappen. En misschien krijgen ze dan zelf eindelijk eens in de gaten dat je in ons land niet overal schijt aan kunt hebben.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)