Buren zet streep door windmolens Vattenfall

maurik • De windmolenplannen van Energiebedrijf Vattenfall gaan niet door. De gemeenteraad besloot vier maanden geleden dat Buren geen windmolens in ontwikkeling neemt. Het initiatief voor het zonnepark is bij de gemeente Buren in behandeling genomen. Zij bekijkt nu of het binnen de gestelde kaders voor zonne- en windenergie past. Het windpark wordt op 2 november in de collegevergadering besproken. Burgemeester en wethouders zijn van plan het windinitiatief van Vattenfall af te wijzen. Voor zonne- en windparken gelden aparte procedures. Aan de noordkant heeft Vattenfall plannen voor de ontwikkeling van een zonnepark in de buurt van de Panderweg. Vattenfall diende op 3 september ook een initiatief in voor een windpark, aan beide zijden van de A15. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Buren op 17 juni gaf de wethouder aan dat hij verwachtte dat er initiatieven voor windenergie worden ingediend. De gemeenteraad besloot toen geen windmolens te plaatsen. Het college wil nu het verzoek van Vattenfall voor het windpark afwijzen op basis van het amendement van PCG en Gemeentebelangen, zoals destijds ingediend bij de behandeling van het RES-bod. Vorige maand overlegden gemeenten Buren en Neder-Betuwe met de provincie over de situatie die door het Vattenfall-verzoek is ontstaan. De provincie is voor dit windplan het bevoegde gezag, omdat het om meerdere krachtige windmolens gaat. De provincie kán besluiten plaatsing van de windmolens zelf, via een provinciaal plan, mogelijk te maken. Voordat de provincie hierover besluit, wordt er waarschijnlijk eerst met beide gemeenten overlegd.

Meeprofiteren

Vattenfall heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat de omgeving van begin af aan meedenkt over en meedoet met de mogelijke ontwikkeling van dergelijke initiatieven. De gemeente Buren stelde voor dit soort initiatieven een participatiekader op, waar zij aan moeten voldoen. Zo kunnen inwoners van de gemeente ook meeprofiteren van initiatieven voor duurzame energie. Bij de verdere ontwikkeling en uiteindelijke besluitvorming over het zonnepark wordt daar ook op gelet.


Jong talent in Zinder

tiel • Cultuurgebouw Zinder organiseert een nieuwe editie van het Open Podium. Op vrijdag 12 november is het podium van de Zinder Zaal voor jong talent uit Tiel. Jongeren tussen de 12 en 23 jaar kunnen zich aanmelden via de website. Zingen, dansen, acteren, jongleren; iedereen met een talent mag zich inschrijven voor het Open Podium. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 28 oktober via www.zinder.nl/podium. Bij te veel aanmeldingen wordt door de organisatie een selectie gemaakt. Allen kijken? Kaarten via www.zinder.nl/podium. Voor deze avond is een coronatoegangsbewijs nodig.