Sissi Grosfeld, Ruth Ramaker en Loes Scholten (vlnr).
Sissi Grosfeld, Ruth Ramaker en Loes Scholten (vlnr). Foto: ZRT

Borstkankeractie: 'Check your lemons'

tiel • Borstkanker is vaak goed te behandelen, als je tijdig doorhebt dat er 'iets niet klopt'. Een bobbeltje, verkleuring of verharding kan een teken zijn van een tumor in de borst. Vroeger was de oproep aan vrouwen om elke maand aan de borsten te voelen of er een knobbeltje zat. Nu is 'goed kijken' het motto. Om die boodschap uit te dragen, zetten huisartsen en ziekenhuis samen een postercampagne op.

"We roepen alle vrouwen op om met regelmaat goed te kijken naar hun borsten. Dat vergroot de kans om borstkanker tijdig op te sporen", stelt Sissi Grosfeld van de mammapoli in Ziekenhuis Rivierenland. Vrouwen komen bij haar op het spreekuur als er een afwijking aan de borst is. De huisarts laat dan onderzoek doen in het ziekenhuis. "Het zelfonderzoek door te voelen aan de borsten was lange tijd de standaard. Dat propageren we nu niet meer. Er wordt niet méér borstkanker gevonden bij vrouwen die handmatig hun borsten onderzoeken vergeleken met vrouwen die dat niet doen. Er worden wél borstafwijkingen gemist die wel te zien, maar niet te voelen zijn. Vandaar de oproep om vooral goed te kijken naar je borsten. Eén keer in de maand, dan zie je of er veranderingen optreden."
Ruth Ramaker, huisarts in Drumpt en voorzitter van de huisartsenvereniging CHV, is blij met de posteractie. "Op de poster kun je op een originele manier zien waar je op kunt letten als je regelmatig naar je borsten kijkt, oftewel: Check your lemons. Kijk bijvoorbeeld of er een verkleuring is van de huid, een ingetrokken tepel of bijvoorbeeld een dik plekje. Als je zoiets ziet, loop er niet te lang mee rond maar maak een afspraak bij je huisarts."
Om in beeld te krijgen of er sprake is van borstkanker, is een mammografie nodig, een onderzoek van de borst op de afdeling Radiologie. Loes Scholten is radioloog en beoordeelt deze borstfoto's. "Vaak is er gelukkig geen sprake van borstkanker of een voorstadium daarvan. Maar als dat wél zo is, wil je er zo vroeg mogelijk bij zijn. Dan is borstkanker goed te behandelen."
In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker. In 2020 waren er 13.200 borstkankerdiagnoses, een jaar eerder 15.000. Deze daling heeft te maken met de coronapandemie. Dit veroorzaakte uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg.