Het verdriet van Kwadrant

Ik fietste door Tiel-West en stopte even bij het voormalige winkelcentrum Kwadrant. Het ziet eruit als een bouwval met hoge hekken. Een tafereel dat je eerder verwacht in een uitstervend dorp in Siberië waar de bewoners weggetrokken of weggevoerd zijn. Ooit waren de overdekte winkels van Kwadrant het sociale hart van de wijk. De slijterij van Rien ter Haar, die mij nieuwe drankjes liet proeven. De Keurslagerij van Jac. Groenewegen, die spontaan twee dikke biefstukken afsneed, als een cadeautje voor de geboorte van onze eerste dochter. Hoe had ik kunnen vermoeden dat dit zo sympathieke winkelcentrum de inzet zou worden van een politieke machtsstrijd. Politiek? Zeg maar liever Pool-litiek. De strijd om een Polenhotel, dat op de plek van Kwadrant zou moeten komen.

Na mijn fietstochtje zag ik thuis de beelden van de laatste gemeenteraadsvergadering. Wijkbewoonster Karin Boschaart was fel tegen het hotel. Dapper sprak ze in. De raadsleden mochten haar vragen stellen. Een liberaal raadslid stelde geen vraag maar las haar de les. Alsof er geen vrijheid van meningsuiting meer in ons land bestaat. De voorzitter van de grootste fractie verweet Karin dat “ze linksom of rechtsom” insinueerde. Alsof hij de voorzitter van een volkstribunaal was. Nee, inspreken is geen pretje in Tiel. Dat vond Karin zelf ook: "Het was een chaotische en uitgekookte vergadering."
De term uitgekookt lijkt me ook een passende typering voor het optreden van Polenbaas annex projectontwikkelaar annex weldoener Cees van Doorn, die eveneens kwam inspreken. Hij kaatste de bal terug. De gemeente had hem zelf geattendeerd op de vestiging van een “centrale opvang van arbeidsmigranten”” in Kwadrant. Dat kon dus wel eens een forse schadeclaim voor de gemeente worden, zo hoorde je hem denken.

Ik moest denken aan Keurslager Groenewegen en slijter Ter Haar, die zich jarenlang hebben ingespannen om de wijk met hun vriendelijke winkels zo leefbaar mogelijk te houden. Het is maar goed dat ze niet weten wat er nu gaande is. Ze zouden verdrietig zijn. En kwaad. Kwaad om alles wat Kwadrant nu wordt aangedaan. Kwadrant is Kwaad-drant geworden.

(reageren; jbeijer@upcmail.nl)