De theatergroep van de Tielse Dagbesteding Zo op het podium van theater Flint.
De theatergroep van de Tielse Dagbesteding Zo op het podium van theater Flint. Foto: Helene Herschel

Tielse theatergroep schittert op festival

tiel • Een stoet auto’s vertrekt 's ochtends vroeg vanuit het gebouw van Dagbesteding Zo in Tiel naar theater Flint in Amersfoort. ZO Theater brengt vandaag, maandag 4 oktober, het stuk 'Go fit!' op de planken tijdens het landelijke eenakterfestival van Special Arts, een organisatie voor kunstbeoefening door mensen met een beperking. De theatergroep uit Tiel heeft twee selectierondes moeten doorstaan om een plaats op het landelijke podium te veroveren. En daar is heel wat werk voor verzet. 

Met hulp van hun vaste begeleiders en adviezen van de bekende acteur/regisseur Pitt de Grooth, hebben de deelnemers zelf het verhaal, de karakters, muziek, kostuums en decors vormgegeven. In het thuishonk aan de Ambtmanstraat is daarvoor ruim een jaar lang geschreven, geknutseld en vooral veel geoefend. Het Kontakt sprak met spelers Mariah, Michelle, Denise, Daphne en Julie-Anne. In totaal omvat de groep dertien personen, waarvan er acht op het podium van Flint stonden. 

Het verhaal

'Go-Fit!' gaat eigenlijk over COVID, gespeeld door heks Corona. "Zij veroorzaakt veel problemen, maar uiteindelijk komt het allemaal goed", vertelt een lid van de groep. "Wij speelden prinsessen die een beetje op onszelf lijken, zoals de Stoere Prinses die ons beschermt, de Fitprinses die iedereen wil laten sporten en prinses Larie, die alles maar onzin vindt. Er zijn ook twee prinsen, maar die zie je alleen in de film, op de achtergrond." Naast de heks, prinsen en prinsessen spelen twee begeleiders mee, in de rol van lakei. 

Bijzondere voorstelling

Met amateurs een eenakter van twintig minuten creëren is al een prestatie op zich, maar er is meer wat dit project bijzonder maakt. Productieleider en regisseur Chava Herschel van Stichting Zo vertelt: "Deze voorstelling is onderdeel van onze jubileumactiviteiten, want de dagbesteding bestaat in 2021 vijf jaar. Daarnaast wilde ik graag een keer een voorstelling maken waarbij er interactie is tussen film en spelers op het podium. Via Special Arts kregen we professionele hulp om dit te leren." De montage deed Chava zelf. Zo zijn de grote torens, die op het scherm achter de spelers te zien zijn, eerst in het klein gemaakt door de spelers. Vervolgens zijn ze door haar gedigitaliseerd en uitvergroot. Daarna heeft ze opnames van spelers in de torens gemonteerd, waardoor het lijkt alsof de spelers op het podium met hen in interactie gaan. Niet bepaald een sinecure, ook voor de spelers. "Praten met de mensen in de film op de achtergrond is best wel lastig om goed te timen, maar dat hebben we heel goed geoefend", vertelt één van hen. Chava: "Gelukkig ging het allemaal goed, alleen jammer dat ik zelf vergat om de aftiteling op te starten. Daar zat aardig wat tijd in." 

We want more

Achttien theatergroepen kregen de kans om hun productie te laten zien op het grote podium van theater Flint. Dat lukt alleen met een heel strak tijdschema. "We hadden behoorlijk de zenuwen, want we waren er nog nooit geweest en hadden maar twintig minuten om alles klaar te zetten. Behoorlijk spannend, die onbekende ruimtes, dat enorme podium en een zaal vol publiek." Er zaten ook bekende acteurs in de zaal, zoals Rifka Lodeizen en Dick van den Toorn. "En Loes Luca, die zei achteraf dat ze mijn pak zo mooi vond!" Gelukkig wisten de spelers hun zenuwen in bedwang te houden en brachten ze een prachtige voorstelling op de planken. Trots: "De zaal riep zelfs We Want More! We Want More!" Naast het optreden konden de spelers voorstellingen van anderen bekijken, workshops volgen of even uitrusten in een van de hen toegewezen kleedkamers. Na een unieke, maar vermoeiende dag vertrokken ze rond vijf uur weer huiswaarts, met onderweg een stop bij een snackbar: "Daar hadden we ontzettend veel zin in!". Kijk voor meer informatie op stichtingzo.nl.

Corien Remijn