De deelnemers aan het Corsocongres in Ommeren.
De deelnemers aan het Corsocongres in Ommeren. Foto: Jan Bouwhuis

Innovatief corsocongres

ommeren/tiel • Het Fruitcorso Tiel was op zaterdag 2 oktober de gastheer van het nationale corsocongres in Ommeren. Zo’n zestig deelnemers namens diverse landelijke corso’s waren bijeen in appelcafé Gruun. De organisatie was in handen van het Fruitcorso en de landelijke Corsokoepel. 

Het jaarlijkse congres heeft als doel elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Er waren vier verschillende workshops, waaruit de deelnemers konden kiezen. De onderwerpen varieerden van verzekeringen tot social media en van vrijwilligers behouden tot de vraag of corso kunst is. Dik Kusters, workshopleider, probeerde hierop antwoord te geven. Kusters, bekend als ontwerper van diverse corsowagens, lanceerde de innovatieve natuurvriendelijke lijm, die corsowagen Kerk-Avezaath volgend jaar gaat gebruiken op het duurzame paradepaardje van het Fruitcorso: 'De wagen van de toekomst'. De lijm bestaat uitsluitend uit producten die je in de supermarkt kunt kopen. De corsoclub heeft, samen met Kusters, al veel experimenten uitgevoerd en deze lijken succesvol. De appels, die bij deze zoektocht zijn gebruikt, zijn geperst en het sap ervan werd tijdens het congres volop gedronken: "We zetten een steeds grotere stap in de duurzame richting." De belangstelling voor de lijm was groot. De vele bloemencorso’s hebben aangegeven, als het succesvol uitpakt, hier ook mee te willen gaan werken.
De dag werd officieel geopend door burgemeester Hans Beenakker van de gemeente Tiel, die alle deelnemers welkom heette in de ‘fruittuin van Nederland’.

Spannende voordracht

Zeer bijzonder was de bijdrage van Saskia van Oostveen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) over de spannende voordracht van de corso’s om in december in aanmerking te komen voor het predicaat UNESCO: "De kansen lijken goed, maar we zijn afhankelijk van de stemming van verschillende landen."