Even Buren bellen

Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat de Tielse burgemeester Hans Beenakker vandaag of morgen naar zijn mobieltje grijpt om zijn collega van de gemeente Buren Josanneke Meijer te bellen.  Hans heeft natuurlijk ook gelezen dat het zandkasteel in Maurik, zoals het gemeentehuis daar wordt genoemd, in de opruiming wordt gedaan. Dat gebouw kost de gemeente Buren kat en kogel, om het op zijn Betuws te zeggen. Buren dreigt er failliet aan te gaan. Dus, weg met dat kasteel. Weg met die grootheidswaanzin uit het verleden. Wie biedt er wat? De burgemeester van Tiel? 

Lijkt me geen onlogische gedachte. Tiel is al jaren aan het tobben met een Polenhotel.  Het zou op de plek van het nu half gesloopte winkelcentrum Kwadrant moeten komen. Maar daar is nogal wat heisa in Tiel-West over ontstaan. De gemeenteraad heeft zich dat aangetrokken en is nu aan het zoeken zoeken naar een andere locatie. Geschenken vallen soms zo maar uit de hemel, in dit geval uit de gemeente Buren. Want waarom zou je in Tiel een groot nieuw gebouw neerzetten als er in Maurik een nog aanzienlijk groter gebouw leeg komt te staan? Het zou toch een schitterend voorbeeld van regionale samenwerking zijn als de arbeidzame Polen in het zandkasteel aan de Maurikse wetering gehuisvest zouden kunnen worden. Prima locatie daar in Maurik. Geen protesterende omwonenden, hooguit een schichtig voorbij zwemmende snoek.  Ik ben benieuwd of Hans zijn collega Josanneke gaat bellen. Hoe kan hij haar overhalen? Ik heb wel een idee.

Tiel gaat bij landgoed Thedingsweert een voedselbos aanleggen. Nou ja een bos, het is eerder een verzameling uitheemse heesters en kruidachtige gewassen, zoals het kaasjeskruid, daslook, de wilde peen of de jeneverbes. Als Buren Tiel helpt met dat Polenhotel, mogen de inwoners van de buurgemeente Buren als tegenprestatie hier ook hun kruidjes komen plukken. Lijkt me een prima deal. Dat bos biedt voor beide gemeenten ook nog bestuurlijke mogelijkheden. We mogen aannemen dat niet alle wethouders herkozen zullen worden. Voor de afvallers biedt dat bos nieuwe kansen. Zij kunnen solliciteren als voedselboswachter.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)