Vrolijke verkeersactie op Burendag in Heiligestraat

tiel • Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Tiel hebben, samen met de bewoners van de Heiligestraat, gewerkt aan de verkeersveiligheid in deze straat. De Heiligestraat is in het afgelopen jaar heringericht van een 50 kilometerweg tot een 30 kilomegter verblijfsgebied. Zaterdag was het burendag en vierde de buurt dat de klus is geklaard.
De ludieke actie werd aan het eind van de middag gehouden aan de Heiligestraat, bij het parkeerplein van Wannahaves fashion. Samen met wethouder Groen werd een 30 kilometer krijtmal op het wegdek gespoten. Veilig Verkeer Nederland organiseerde dit persmoment om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in deze buurt.
In de Heiligestraat mochten motorvoertuigen altijd 50 kilometer per uur rijden. De gereden snelheden waren soms flink hoger. Dit blijkt uit snelheidsmetingen van de gemeente. Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland: "De metingen hebben uitgewezen dat 85 procent van het verkeer onder deze limiet reed en 15 procent harder dan 50 kilometer per uur. Dat is veel te hoog voor een weg waar kinderen wonen en tieners naar school gaan. Ook gaf het geluidsoverlast."

Bewustwording

Riske Hengsterman geeft namens de buurt het volgende aan: "We zijn gevraagd mee te denken over meer bewustwording van het verkeersgedrag in deze buurt. Het is de eerste keer dat we als straat nu burendag vierden. Het is goed om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Veilig gedrag dat doe je voor elkaar."
In 2019 zijn bewoners gevraagd mee te denken over herinrichting van de straat en ludieke buurtacties. Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland: "We willen het gewenste verkeersgedrag vooral op een positieve manier onder de aandacht brengen."