Jan Sündermann, Anton Wesselink, Wieke Rombouts (RIBW), Ingrid Veerman en Han van Peer (v.l.n.r.)
Jan Sündermann, Anton Wesselink, Wieke Rombouts (RIBW), Ingrid Veerman en Han van Peer (v.l.n.r.) foto: Marjon de Lange

Sociale bestemming voormalige gereformeerde kerk

Eindelijk opening Sociaal Plein Tiel

tiel • Vorig jaar zomer was het grootste deel van de verbouwing al gereed. Het Tielse Inloophuis, Humanitas en het RIBW konden hun verhuisdozen al uitpakken. In het najaar gevolgd door het Toon Hermans Huis, de grondige verbouwing van de voormalige kerk had voor hen namelijk wat meer voeten in aarde door het aanleggen van een etage in de hoge grote kerkzaal.

Eigenlijk had najaar 2020 de feestelijke opening plaats moeten vinden, corona gooide roet in het eten. "We waren net zo ver toen de tweede lock-down kwam", vertelt Anton Wesselink, secretaris van de stichting Sociaal Plein Tiel. Bijna een jaar later gaat het dan toch gebeuren. Komende vrijdag komt burgemeester Beenakker voor de officiële openingshandeling. "We houden nog wel rekening met corona. Hoewel de anderhalve meter regel er dan niet meer is, houden we het toch bescheiden, we nodigen voor het officiële gedeelte maximaal drie personen per organisatie uit en handhaven nog even de looproutes."


Burgerinitiatief-award

Tijdens het officiële gedeelte op vrijdag 1 oktober wordt gelijk ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Burgerinitiatief-award uit te reiken. Deze geldprijs is een waardering voor inwoners die zich inzetten voor hun medebewoners uit de Gemeente Tiel. De prijs is voor het laatst uitgereikt op 12 maart 2020, precies nog net voordat de corona-crisis ons land (en heel de wereld) in de greep kreeg. De award is er voor drie categorieën te weten, algemeen, jeugd en mensen met een beperking en ouderen.


Open Dag

Na de officiële opening is de voormalige kerk weer open voor iedereen en wordt er zaterdag 2 oktober 2021 een open dag gehouden. Alle organisaties openen hun deuren. Bezoekers kunnen doorlopen van de ene ruimte naar de andere. Voor de ochtend zijn speciaal leden van de voormalige kerkelijke gemeente ook uitgenodigd. Bijzonder is dat een aantal van hen nog iedere zaterdagochtend bij elkaar komt in hun voormalige kerk om gezellig koffie te drinken in de ruimte van het Inloophuis.

Veel buurtbewoners

De zaterdag is ook voor genodigden van de individuele organisaties, die dan bij de buren naar binnen kunnen lopen. Verder worden er veel buurtbewoners verwacht. Het open huis is van 10.00 tot 16.00 uur. Iedereen die het resultaat van de verbouwing wil zien, is natuurlijk van harte welkom. Ook om kennis te maken met de organisaties van het Sociaal Plein.
Het doel van het Sociaal Plein is versterken van elkaar in een gezamenlijk onderkomen. Inmiddels hebben vele andere organisaties de samenwerking gezocht. "Ze maken graag gebruik van onze ruimtes", zegt Han van Peer van het Inloophuis. dat is goed want zo kan ons pand optimaal benut worden. De vaste huurders gebruiken ook elkaars ruimte, bijvoorbeeld, het Toon Hermans Huis is er drie dagen in de week, op de andere dagen gebruiken Humanitas en het RIBW hun grote ruimte voor trainingen." Zo'n 15 andere sporadische gebruikers zijn bijvoorbeeld de Alzheimer Stichting, LETS Tiel, een yogaclub met stoelyoga, het auti-café voor autistische jongeren en het creatief platform. Zij gaan vanaf 1 oktober één keer in de veertien dagen een kunstmiddag in het inloophuis houden. Ook de buurtbus vergadert er inmiddels en Poëziegroep PGT komt er samen.
Het moet wel om huisvesting van sociaal-maatschappelijke instellingen moet gaan, het is niet voor commerciële doeleinden en ook niet voor feesten en partijen. De hoofdhuurders hebben het grote voordeel van hun verhuizing al ongeveer een jaar ervaren.

"Mensen lopen hier makkelijker naar binnen", aldus Jan Sündermann, voorzitter van het Toon Hermanshuis. "De weggeef-kast in de hal is een succes bij al onze bezoekers, de omloopsnelheid is duidelijk toegenomen", aldus Ingrid Veerman van Humanitas.


Marjon de Lange