Boompjes in Buren

Waarom trekt Wopke Hoekstra in zijn vrije tijd een T-shirt met het opschrift Superdry aan? Dat Superdry zou wel eens kunnen slaan, denk ik, op de lege portemonnee van onze gemeenten. In het ministerie van Wopke klotsen de miljarden tegen de plinten, maar de gemeenten hebben daar niet veel aan. Die zitten op een droogje. Ze krijgen van Wopke zo weinig geld, dat de aanschaf van een paar wipkippen voor een speeltuin hun begroting al te boven gaat. Het is bezuinigen en nog eens bezuinigen. 

Voor de financieel uitgedroogde gemeenten zit er niets anders op dan hun inwoners te vragen het onderhoud van de speeltuinen letterlijk voor hun rekening te nemen. In Buren ging het ook zo. Dat liep fout af. Ze redden het niet; te weinig mensen en te weinig geld. Er moet een “forse heroriëntatie van dat beleid komen”, zo laat wethouder Pieter Neven daarom weten. Maar het kan wel eens te laat zijn, beste wethouder. De vrijwilligers hebben het bijltje erbij neergegooid.  Het Burense speeltuinbeleid is onvriendelijk, zeggen ze. 

Onvriendelijk beleid?  De Opheusdense laanboomtelers zullen daar heel anders over denken. Zij hebben hun eigen gemeente Neder-Betuwe al helemaal vol gepoot met kaarsrechte rijen boompjes aan bamboestokken, die steeds meer in potten worden gezet. Nu kloppen ze bij Buren aan. Of die gemeente zo vriendelijk wil zijn ook ruim baan te maken voor de boompjes. Of dat maar even soepeltjes geregeld kan worden. In de omgeving van het dorp Ingen struikel je al over de zogenaamde pottenvelden, maar het is nog lang niet genoeg.

Het ziet er naar uit dat de bomenboeren zonder mankeren hun zin krijgen. Met als gevolg dat er van het karakteristieke Burense fruitlandschap weinig zal overblijven. De fruitbomen eruit, de bamboe-spillen erin. Wie weet komt het nog zo ver dat ook de speeltuinen in Buren opgeslokt worden door de expansiedrift van de Opheusdense bomentelers.

Geen veldjes met wipkippen meer. Wel percelen met boompjes in potten of in lange plastic teeltgoten. Het ziet er naar uit dat de bomentelers geen strobreed in de weg gelegd zal worden. De gemeenteraad lijkt zelfs al bij voorbaat enthousiast te zijn over de nieuwe kansen voor de pottenvelden, zo lees ik. "We zijn er zeer contant mee”, laat een raadslid nu al in de krant weten. Als ik raadslid was, zou ik me toch even bedenken. Van mij kunnen die bomenbazen de pot op.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)