Vertelster en oud-inwoonster van Tiel, Mia Verbeelen, houdt alle LETS'ers tijdens de feestavond geboeid met haar wonderschone verhalen.
Vertelster en oud-inwoonster van Tiel, Mia Verbeelen, houdt alle LETS'ers tijdens de feestavond geboeid met haar wonderschone verhalen. Foto: Arno voor de Poorte

Diensten uitruilen zonder winstoogmerk

Ruilkring LETS Tiel viert feest

tiel • De Tielse ruilkring LETS bestaat twintig jaar. Reden voor een bescheiden feestavond. Daarvoor zijn Mia Verbeelen en Kasper Heineke van stal gehaald om de avond op te luisteren met vertelkunst en zang. 

Donderdagavond vierde de stichting LETS Tiel haar kristallen jubileum. LETS bestaat dit jaar twintig jaar. Om dit te vieren heeft het bestuur verhalenvertelster en oud-inwoonster van Tiel, Mia Verbeelen, en Kasper Heineke, alias Kaspadre, de troubadour uitgenodigd om de viering een extra feestelijk tintje te geven. Bij binnenkomst speelt Kaspadre relaxte welkomstnummers, waarbij hij zichzelf begeleidt op zijn gitaar. Op het moment dat iedereen - LETS'ers en introducees - een plaatsje heeft gevonden, start Mia met haar eerste verhaal. 

Drie jonge mannen

Het vertelsel gaat over drie jonge mannen die vanuit hun dorp naar de grote stad willen afreizen. Een timerman, een kleermaker en een goudsmid. Heel beeldend en met haar hele lichaam vertellend neemt ze de feestgangers mee in het verhaal. De drie mannen moeten overnachten en houden om beurten de wacht in het bos. De timmerman maakte om de tijd te doden van hout een vrouw. De kleermaker kleedde haar aan tijdens zijn wake en de goudsmid maakte haar op zijn beurt met sieraden tot de vrouw van zijn dromen. De ochtend erna verlangden ze alle drie hevig naar 'hun' vrouw. Ze vervolgden hun weg en namen de houten maagd op hun schouders. Allen hadden ze dromen vanuit hun eigen professie, ieder dacht haar te kunnen claimen. Vlakbij de stad moest er een beslissing vallen. Een wijs echtpaar hielp de jongelingen. Ze stelde de maagd voor de keuze. Het publiek voelde haarfijn hoe het antwoord ging luiden: ze behoorde toe aan zichzelf.  
Tijdens het muzikale intermezzo van Kaspadre vertelt Ineke Bol dat ze sinds 2005 lid is van de ruilkring LETS. "Wat ik doe is sieraden maken en taarten bakken. En ik ben heel lang gastvrouw geweest. In ruil daarvoor neem ik spullen als potjes jam of chutney mee naar huis. Nu zit er een creatief therapeut in opleiding tussen de leden. Met haar ga ik een keertje mee in ruil voor iets wat ik voor haar maak." Een minder actief lid, dat anoniem zijn verhaal wil doen, zegt dat hij het in de basis een prachtig systeem vindt dat mensen diensten uitruilen zonder winstoogmerk. "En dan houden we ook nog het duurzaamheidaspect in het oog." Een introducee, mevrouw Ietje de Groot, wilde wel eens 'proeven' wat LETS haar te bieden zou kunnen hebben. Ze kwam dezelfde avond tot de slotsom dat het niks voor haar is. "Toch vind ik het belangrijk dat dit soort initiatieven er zijn en blijven. Zeker in deze tijd van ontspullen. Ik schrik van wat de mensen allemaal bezitten. Wat heb je nu helemaal nodig om te leven?"

Trots op mijlpaal

Voorzitter Elly Euverman (62) is blij met en trots op deze mijlpaal. "Het zag er een paar geleden ietsje minder rooskleurig uit," vertelt ze. "We zaten toen met een aantal afhakers. We hebben zelfs een keuzemoment gehad of we ermee wilden doorgaan. Om het aantrekkelijk te houden, hebben we toen als bestuur besloten om de maandelijkse contributie af te schaffen. Nu betalen leden een jaarlijkse bijdrage van 12,50 euro per persoon of 17,50 euro per stel. Dat is om de huur van onze ruimte, de webhosting en de bankkosten te kunnen betalen." In de nabije toekomst hoopt de voorzitter op groei van het aantal leden. "Zo'n ruilkring is niet alleen gezelligheid. Met te weinig menen valt de handel stil. De laatste jaren hebben we veel concurrentie van dingen die vrijblijvender zijn, zoals sommige soorten vrijwilligerswerk. Het kost best veel energie om het cluppie draaiende te houden." In de beleving van de voorzitter zou het lidmaatschap van LETS voor heel veel mensen goed kunnen uitpakken. "Je moet natuurlijk wel baat hebben bij de ruilhandel. En je hoeft niet meteen wat terug te doen. Je mag een tekort of overschot aan flippen (de virtuele munteenheid waarmee de leden diensten onderling kunnen verrekenen, red.) hebben. Dat haalt de druk van de verplichtingen af." Leden komen er bij LETS achter waar ze goed in zijn. In het verleden zijn er mensen geweest die talenten hebben ontwikkeld en er daarna hun beroep van hebben gemaakt. "Het grootste gedeelte is heel trouw. Zelf ben ik al dertien jaar lid. Mijn inbreng is vooral op poezen passen en werken in de tuin. Het is voor de variatie heel handig dat iedereen een uniek talent inbrengt, want als iedereen allen bijvoorbeeld taarten bakt, dan schiet het nog niet op."
Rita Vermeulen (64) van Studio Avalon uit Tiel is lid van LETS geworden, omdat ze het uitruilen van diensten een sympathiek idee vindt. "Bij mij kun je een schoonheidsbehandeling boeken tegen flippen. Daarvoor krijg ik dan bijvoorbeeld hulp bij het laten bestraten van mijn tuin."
Elisabeth van Dijk van Studio Teckel denkt daar net zo over. "We zitten met gelijkgestemden in deze ruilkring. Dat maakt 't mooi."

'Leden komen er hier ook achter waar ze goed in zijn'