Betuws wijntje

Wijn van Betuwse bodem. Nog niet zo lang geleden leek het ondenkbaar dat je op de Betuwse rivierklei wijn zou kunnen verbouwen. Appels, peren, kersen en pruimen. Dat gaat prima, al eeuwenlang, maar wijndruiven? Er was wel een soort namaak Betuws wijntje: Saranto van jamfabriek De Betuwe. Druiven zaten er niet in, vooral bessen. Het kruidige aroma leek een beetje op vermouth. Mijn moeder kieperde een scheutje van dat spul in de vruchtenbowl, die mijn tantes op verjaardagen zó fanatiek zaten op te lepelen, dat ze er van bulkten. Een scheutje, niet te veel, want anders konden de bowl-tantes het 'sterke spul' niet door de keel krijgen.

De jamfabriek bracht ook nog de stroperige vruchtenwijn VanderFlip op de markt. Daar hield het wel mee op, wat de Betuwse 'wijn' betreft. Tót een jaar of twintig geleden de eerste ondernemende wijnpioniers het aandurfden om de wijnranken, tegen alle vinologische logica in, in de rivierklei te poten. De familie Beker ging in Erichem experimenteren en is nu een van de beste wijnbouwers van ons land. Dezer dagen werd hun Betuwse rode wijn nog bekroond met een gouden medaille. Ik hoop van harte dat er nog vele prijzen zullen volgen, maar je weet het maar nooit. Nog altijd is niet bekend of de in 2017 door brand verwoeste varkensflat De Knorhof in de buurt van het Wijndomein herbouwd gaat worden. Die megafokkerij zou de omgeving met de stank ('geureffecten' noemen de ambtenaren dat) en de CO2-uitstoot wel eens danig kunnen verpesten. In Erichem hebben ze er nu al last van. Een woningbouwplan kan niet doorgaan, omdat het binnen de stankcirkel van die milieuverpestende toekomstige varkensstal ligt.

Wel onderdak voor 25.000 varkens en niet voor de jongeren en senioren uit het eigen dorp. Stinken mag en wonen niet. En wie weet raakt die succesvolle wijnbouwer er straks ook nog door in de problemen. Wijn verbouwen en varkensfokken gaan niet samen. Dan krijg je Knordonnay in plaats van Chardonnay en Zeugvignon in plaats van Sauvignon. Intussen blijft het over deze kwestie stil in het Burense gemeentebestuur. Wanneer worden daar eens een paar varkentjes gewassen? Het duurt allemaal wel erg lang. Met het risico dat er straks toch weer water bij de wijn wordt gedaan. Ik hou mijn hart vast.

De Betuwe is hard op weg het beste wijndomein van ons land te worden. Maak er alsjeblieft geen zwijndomein van.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)