Wethouder Frank Groen opent, samen met Gera van der Leun, Vlindertuin de Zindering door het loslaten van vlinders.
Wethouder Frank Groen opent, samen met Gera van der Leun, Vlindertuin de Zindering door het loslaten van vlinders. Foto: Jan Bouwhuis

Eindelijke publieksfeest voor park de Zindering

Zonnige opening fleurige Vlindertuin

tiel • Met het loslaten van tientallen vlinders, zorgvuldig voor deze gelegenheid opgekweekt, nadert de openingsceremonie van de Vlindertuin haar einde. Terwijl de koolwitjes en dagpauwogen zich nestelen in de bloemenzee en de vlinderrupsen zich tegoed doen aan het groen, laten de gasten zich rondleiden door deze nieuwe aanwinst voor Tiel.

Dat de openingsfestiviteiten meermalen moesten worden uitgesteld vanwege coronamaatregelen, blijkt ook een voordeel te hebben: de duizenden struiken en plantjes die door vrijwilligers zijn gepoot, zijn inmiddels tot wasdom gekomen en staan op deze zonnige septemberdag in volle bloei. Vaste bezoekers - ook honden zijn welkom - hebben de ontwikkeling van het groen van nabij kunnen volgen, want een half jaar geleden is het park al al opengesteld voor publiek, met een kleine ceremonie voor de medewerkers.
De opening van Vlindertuin de Zindering valt samen met de open dag van Zinder, de culturele organisatie waarmee de initiatiefnemers van de Vlindertuin nauw samenwerken. De openingsceremonie wordt dan ook opgeluisterd door optredens van jonge muzikanten en dansers, cursisten bij Zinder. Honderden belangstellenden hebben zich op deze zonnige zaterdagmiddag verzameld op het plein achter het cultuurgebouw. Gera van der Leun, de kartrekker van het Vlindertuinproject, begint haar openingspraatje op de haar kenmerkende relativerende wijze: "Mijn grootste zorg is dat ik vergeet mensen te bedanken, dus bedank ik bij deze vast iedereen." Een terechte opmerking, want met 'iedereen' bedoelt ze de meer dan vierhonderd mensen die zich ingezet hebben om de Vlindertuin te realiseren. Hoofdzakelijk vrijwilligers, naast tientallen fondsen, bedrijven en de gemeente Tiel. Allemaal met een groot hart voor Tiel, natuur en biodiversiteit. Dat laatste benadrukt wethouder Frank Groen ook in zijn praatje: "De insectenstand neem dramatisch af, terwijl insecten juist de VIPs van de natuur zijn. Voor hen hebben we hier de rode loper uitgelegd." Voor coördinator Gera heeft hij, met een knipoog, een treffende naam bedacht: "Rupsjenooitgenoeg, omdat je steeds maar meer meters grond voor het park wilde gebruiken. En dat lukte je ook nog." Uiteindelijk heeft het project een bloeiend park van maar liefst 2300 vierkante meter opgeleverd, dat de stadsentree van Tiel een stuk aantrekkelijker maakt. Vanwege haar niet aflatende vrijwillige inzet en haar aanpakkersmentaliteit krijgt Gera ook de eretitel 'Meewerkende Bijenkonigin' van de wethouder mee. Naast Gera worden nog enkele andere vrijwilligers van het eerste uur in het zonnetje gezet: raadslid Maureen Klijn, mede-initiatiefnemer; tuinontwerper en hovenier Edwin van Barendrecht, die elk vrij moment besteedt om vrijwilligers te begeleiden bij de aanleg en het onderhoud en Gert de Graaf, de 'mediaman' van het project én echtgenoot van Gera.


Zadenbibliotheek

Vlindertuin de Zindering is ook een sociaal project met de nodige nevenprojecten en een alsmaar uitdijend activiteitenprogramma. Het belangrijkste nevenproject is de Zadenbibliotheek, een faciliteit waar mensen bloemenzaden kunnen ophalen en na de bloei weer als nieuw zaad terug kunnen brengen. Dit onderdeel is in nauwe samenwerking met de Tielse Bibliotheek opgezet en krijgt een vaste plek in het gebouw. Dean Merkes (10 jaar), lid van de kinderraad van de gemeente Tiel, heeft het winnende ontwerp voor de zadenkast bedacht. Zijn vrijstaande, ronde kast met tientallen laatjes is tijdens de openingsceremonie van de vlindertuin onthuld en bleek zelfs al goed gevuld te zijn met zakjes zaad. Na een mooi verhaal van de Tielse bioloog en schrijver Willem Beekman, verkassen de aanwezigen met een glaasje Krenkelaar naar het park 'voor een zoom-meeting met de insecten'. Info: Vlindertuintiel.nl

Corien Remijn