Vic Latumahina stopt als raadslid

tiel • Kleurrijk-raadslid Vic Latumahina (69) heeft kortgeleden via de voorzitter van de Tielse gemeenteraad de raad laten weten het raadswerk niet meer op te (kunnen) pakken. Latumahina kampt met gezondheidsproblemen. Hierdoor maakt de fractie Kleurrijk niet langer deel uit van de gemeenteraad, omdat Kleurrijk een eenmansfractie is zónder vervangingsmogelijkheid.
Vic Latumahina kampt al sinds november vorig jaar door coronabesmetting met heftige gezondheidsklachten. Hij was daardoor ook niet meer actief in de raad. Door de ziekte heeft hij qua gezondheid flink in moeten leveren. En als Long Covid patiënt is hij nog steeds niet volledig hersteld.
Latumahina zal naar verluidt, voor zover zijn gezondheid en energie dit toelaten, zeker sociaal en maatschappelijk actief blijven en worden. Hij krijgt daarbij op dit moment ondersteuning van een ergotherapeut.
Of Kleurrijk nog aan de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in 2022 mee zal doen, is nog niet bekend.

'Het wordt alles behalve een stil corsojaar'

tiel • Voor het tweede jaar op rij kan het Fruitcorso niet plaatsvinden. Ook door de alternatieve plannen is een streep gezet. Ondanks deze teleurstelling bouwt een aantal clubs door. Hoewel normaal gesproken deuren van bouwplaatsen wijd op en staan en je het geroezemoes al buiten de schuren hoort, blijft het stil. Maar niet bij álle bouwplaatsen. "De keus om onze plannen te annuleren heeft veel gevolgen voor alle betrokkenen’’, zegt Martijn van Eck, woordvoerder van Stichting 4-Stromenland. "Het Fruitcorso heeft een grote maatschappelijke rol en betekent veel voor alle vrijwilligers. Het bouwen aan een corsowagen, of dit jaar een fruitsculptuur, is een activiteit waarbij sociale contacten en vriendschappen ontstaan. Voor enkele corsoverenigingen was dit een reden om de bouwactiviteiten door te zetten."
De corsoclubs Tiel, Culemborg en Maas & Waal maken het sculptuur af. Voor Culemborg is de deadline het dichtstbij. Zij tonen hun creatie 'Zo vrij als een vogeltje' onder meer op Open Monumentendag op de Culemborgse Markt. Maas & Waal heeft een week extra om de laatste hand te leggen aan het fruitkunstwerk. Zij tonen hun wagen tijdens het corsoweekend, 18 en 19 september, bij de Jumbo supermarkt in Beneden-Leeuwen. Corsowagen Tiel bouwt met een geheel andere doelstelling. De groep maakt het sculptuur af om deze in te zetten voor de traditionele lampjesactie van Ziekenhuis Rivierenland, in december. "Het wordt alles behalve een stil corsojaar", aldus Van Eck.

Prikacties gestopt

tiel • Stichting Wijkorganisatie Ridderweide heeft het project prikacties per 1 september stop moeten zetten. Dit door het wegvallen en het niet kunnen aantrekken van nieuwe begeleiders. Het project begon in 2000 en werd uitgevoerd door kinderen van de scholen Adamshof (nu Floriant), Prins Maurits, huismeesters van woningbouwverenigingen SCW/SVT (Kleurrijk Wonen en Thius) en begeleiders van St. Wijkorganisatie Ridderweide.