Wat is er op Open Monumentdag open?

tiel • De volgende locaties zijn komende zondag, tijdens Open Monumentendag in Tiel, tussen 12.15 en 17.00 uur geopend.

De kiosk aan de Veemarkt dient als informatiepunt. Ook beginnen daar de wandelroutes en bijvoorbeeld de fietsroute naar Drumpt. Bakkerij van Ooijen aan de Westluidensestraat is ook geopend. Bakker Gerard van Ooijen vertelt over de Kermiskoek, immaterieel erfgoed.

Op het Kerkplein zijn de Sint Maartenskerk te bekijken, waarvan het carillon wordt bespeeld, maar ook De Gerfkamer - de voormalige sacristie - is te bezichtigen. Ook aan het Kerkplein staat de Sint Caeciliakapel, ooit een deel van het klooster.

Bezoekers kunnen ook terecht in de Sint Dominicuskerk aan het Sint Walburgkerkpad 3 én in de Sint Hyacinthuskapel aan het Dominicushof 18a, een deel van het voormalige ziekenhuis en 't klooster.

De door architect K.G. Zocher ontworpen tuin van het Ambtmanshuis bevindt zich aan de achterkant van het huidige gemeentehuis en is bereikbaar via de Ambtmanstraat. Het Ambtmanshuis, een eeuwenoud woonhuis, staat aan de Ambtmanstraat 17.

Ook de Groote Sociëteit, al eeuwen de zetel van de Sociëteit, is te bekijken. Het aangrenzende Flipje & Streekmuseum (Plein 48) is vanaf 13.30 uur geopend. Daar kan worden geproefd van de historie van Tiel en kan Flipjes erfgoed worden aanschouwd.

De begraafplaatsen die kunnen worden bezocht zijn te vinden aan de Lingedijk 1 (Ter Navolging), Voor de Kijkuit 8 (Joodse begraafplaats met onder meer het metaheerhuisje) en aan de J.D. van Leeuwenstraat (R.-k. begraafplaats met onder meer een oorlogsmonument).

Indrukwekkende verhalen zijn er zondag ook. Leerlingen van de Latijnse School die met degens door de stad liepen, de moord in het Ambtmanshuis, het harde werken van zalmvissers aan boord van de schokker Neeltje Jantje, de kinderen van het weeshuis en de gevechten op 'Quade Paesdag' van 1378, momenten uit de bewogen geschiedenis van Tiel. Het verhaal van dat rijke verleden wordt ook verteld door historische gebouwen als de Sint Caeciliakapel, details als het luikje in de muur van de Sint Maartenskerk of de bijzondere grafmonumenten op de begraafplaatsen, die getuigen van het leven van bekende en minder bekende Tielenaren. 

Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag op zondag 12 september tussen 11.00 en 17.00 uur kennismaken met het bijzonder en bewogen verleden van een van de oudste steden van het land: Tiel.