• Vieze groenbak na het legen.
• Vieze groenbak na het legen. Foto: aangeleverd

Bewoners centrum Schoonhoven zijn viezigheid bij afvalinzamelpunten beu

Algemeen

SCHOONHOVEN • Bewoners van het centrum in Schoonhoven hebben genoeg van de vaak smerige afvalinzamelpunten. Vooral bij de groente en fruit-afvalcontainers hoopt het vuil zich op.

“Bij mij voor de deur staan twee van die groenbakken”, vertelt een inwoonster, die anoniem wil blijven. “Daar moeten zo’n 80 tot 100 huishoudens het mee doen. Die bakken zijn altijd overvol. Op vrijdag komt Cyclus ze legen. Er valt dan van alles op de grond, dat vervolgens blijft liggen en gaat stinken. Daar komen kraaien en ratten op af. We noemen het al ‘klein-Napels’.” 

Zes jaar geleden startte deze methode van afval inzamelen in de Schoonhovense binnenstad. Vanaf de eerste dag ervaren bewoners overlast. Volgens afspraken tussen de gemeente en afvalinzamelaar Cyclus moet regelmatig, rondom de inzameling, schoongemaakt worden. Dat wordt volgens de bewoners niet tot nauwelijks gedaan, ook niet na aandringen bij de gemeente. “Telefoontjes, mails, whats app-berichten, niets leidt tot een bevredigend resultaat. Er wordt gewoon niet op gereageerd”, aldus de bewoonster.

In een poging hun goede wil te tonen opperden de bewoners het idee om als straat zelf verantwoordelijk te worden voor het schoonhouden. Daarbij is de vraag aan de gemeente gesteld om bij te dragen in de kosten en middelen.

Reactie
Een gemeentewoordvoerder laat in een reactie weten dat er over de problematiek onlangs met Cyclus een gesprek is geweest. “Nu is het wachten is op de terugkoppeling daarop”, aldus de beleidsmedewerker. “Het geopperde idee om zelf de verantwoording te nemen voor het schoonmaken is positief ontvangen. Ook al zie ik daarbij wat haken en ogen. In overleg met het college zal dit verder uitgewerkt worden.”

Dat er nu schot in de zaak lijkt te komen stemt de bewoners tot voorzichtige tevredenheid. Een bewoonster stelt geërgerd dat de oorzaak ligt in het contract tussen de gemeente en Cyclus. “Het moest allemaal zo goedkoop mogelijk. Dan krijg je dit.”

Dirk Molenaar