• Repeteren voor 'Verder van Huis'.
• Repeteren voor 'Verder van Huis'. Foto: Dirk Molenaar

Toneelstuk over dementie

Inmiddels zijn ruim tien oefenavonden geweest in basisschool De Rank te Schoonhoven. Vol enthousiasme spelen bijna dertig figuranten de toebedeelde rol. 

De Schoonhovense Erna Correljé is werkzaam in zorgcentrum WelThuis Borchleen. Iedere dag begeleidt zij mensen met dementie. Om aandacht te vragen voor deze ziekte plus de toewijding en werkdruk bij de verzorgers, vatte zij het plan op om hier een toneeluitvoering over te maken. Zij is zelf actief toneelspeelster bij Arto Post Laboro. Samen met theatermaker, regisseur en schrijver Peter Meijer uit Gouda is het script uitgewerkt. Op deze manier willen zij de passie, maar ook de moeilijkheden in de zorg kenbaar maken.

Een persoon met dementie kan op een gegeven moment niet meer zelf thuis wonen. Vaak kan ook de partner de zorg niet aan. De patiënt raakt door de ziekte steeds verder van huis. Zowel fysiek als mentaal.

Een groot aantal spelers heeft in hun directe omgeving te maken (gehad) met dementie. Zo vertelt Sascha de Hoog dat ze regelmatig bij een vriend op bezoek is in zorgcentrum De Hanepraij in Gouda. "Ik heb onwijs veel bewondering voor de verpleging", maakt ze duidelijk. "Op deze manier kan ik meehelpen hier aandacht voor te vragen."
Het spelen van een patiënt met dementie is onder andere weggelegd voor Goverien Koorevaar. "Mijn schoonmoeder heeft in een verpleeghuis gezeten en ook mijn schoonzus was dement. Ik kan me daarom goed in mijn rol inleven. Ik heb niet zo heel veel tekst", lacht ze. Ruim de helft van de spelers heeft niet of nauwelijks toneelervaring. Maar door de enthousiaste inzet en begeleiding van ervaren spelers komen ze allen tot het gewenste speelniveau. "We slepen iedereen er doorheen", knipoogt Erna. De afgelopen maanden zijn voldoende sponsors gevonden om de kosten te dekken. Ook de personele bezetting voor decor, licht en geluid is geregeld. Dat betekent een zorg minder in de aanloop naar de opvoeringen mei 2022. Theater de Theaterbakkerheij, aan de Gouderaksedijk 24B (terrein Goudasfalt), is de plaats waar de voorstellingen gegeven worden. Nadere informatie volgt nog.

Peter: "Qua script klopt het nog steeds. Het gaat goed komen. We hebben een fantastische ploeg." Erna: "Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Op de weg daar naartoe geniet ik er iedere week van."