Bouwer Jos van Erk overleden

bergambacht • Oprichter Jos van Erk van de Adriaan van Erk Groep is vorige week overleden na een kort ziekbed. De Bergambachtenaar was de stuwende kracht achter de organisatie en was nog als commissaris verbonden aan het bouwbedrijf.

Door vakmanschap en een gezonde handelsgeest wist Jos van Erk een bouwonderneming van ongekende grootte neer te zetten. Hij begon in 1961 met de aankoop van een partij hout, waarvan hij landhekken timmerde. Met een bakfiets als transportmiddel pakte hij alles aan. Twee jaar later bouwde Jos van Erk zijn eerste huis aan de Kadijk. De opdrachten voor huizenbouw volgden elkaar snel op. Voor bekwaam personeel had Van Erk een goede neus.

“Ik was zijn buurjongen en kon als timmerman aan de slag,” aldus Piet Stout, die tot zijn pensionering in 2010 uitvoerder was. “Als je bereid was hard te werken, had je een goede baas aan hem. Als er iets te vieren was, deelde je mee in de feestvreugde. Na de overname van Rehorst Bouw uit Waddinxveen -de kranten kopten toentertijd ‘Klein Duimpje neemt de reus over’- was hij plots een grote speler in de bouw en leidde hij het bedrijf zeer succesvol. Ik schrok erg toen hij met coronaklachten in het ziekenhuis was opgenomen.”

Bergambachtse verenigingen konden rekenen op financiële steun. Zo was Van Erk met zijn bedrijf jarenlang hoofdsponsor van voetbalvereniging Bergambacht. Drie decennia was hij als beschermheer verbonden aan de plaatselijke muziekvereniging Excelsior.

Jos van Erk is 84 jaar geworden. 


Sleuteluitreiking plan Molenweide 

krimpen aan de lek • Wethouder Leon de Wit heeft woensdag de sleutel aan de eerste (toekomstige) bewoners van plan Molenweide overhandigd. Hiermee is een start gemaakt met de oplevering van de laatste fase van deze nieuwe wijk in Krimpen aan de Lek. 

Wethouder Leon de Wit: "De gemeente Krimpenerwaard is met de oplevering van deze laatste fase weer 42 duurzame, gasloze woningen rijker. De nieuwe bewoners laten ook weer een woning achter, wat zorgt voor de broodnodige doorstroming. Molenweide is ruim opgezet met veel aandacht voor het openbaar gebied. Er was niet voor niets grote interesse voor deze woningen middenin het centrum.”

In 2008 startte de bouw van het project op de voormalige locatie van de voetbalvelden. Molenweide telt ruim honderd woningen en is in vier fasen gerealiseerd. De woningen zijn ontwikkeld door Janssen de Jong Projectontwikkeling en uitgevoerd door Bouwbedrijf Frans Vink en Zonen. 

De aanleg van de bestrating en beplanting van de laatste fase zijn naar verwachting in maart 2022 klaar.