• Ds. Jils Amesz.
• Ds. Jils Amesz. Foto: Dirk Molenaar

'Het voelt als een warm bad’

Hem wachtte een warm welkom, waardoor hij zich meteen thuis voelde.

Oorspronkelijk wilde hij bij de marine dienen. In het laatste jaar van de middelbare school ontstond echter een verhoogde interesse voor bijbelverhalen. Dat bepaalde de keuze om theologie te gaan studeren. “Ik had veel moeite met Latijn en Grieks. Deze vakken moest je halen voordat je met de studie kon beginnen. De opleiding was in Utrecht. Daarna heb ik een kerkelijke opleiding in Leiden gevolgd. In 1988 ben ik afgestudeerd.”
Vanaf zijn eerste gemeente -in Ridderkerk- woonde en werkte hij tot op heden in en rondom Rotterdam. Alleen zijn stageperiode was buiten dit gebied, in Zutphen. “Die stage was heel boeiend en gaf mij het definitieve zetje om dominee te worden.” Zijn eerste preek kan hij zich niet meer voor de geest halen. “Die is bij het oud papier terechtgekomen”, lacht de vriendelijke dominee.

De laatste jaren is zijn thuisbasis de Ontmoetingskerk in Zevenkamp. Het betreft een aanstelling van 0,8 fte. “Ik heb altijd parttime gewerkt. De overige uren vulde ik veelal met interim-opdrachten in de regio.” In overleg is het aantal uren naar 50% gegaan, zodat de vacature voor eveneens 0,5 fte in Krimpen ingevuld kon worden. “Nu heb ik met twee banen een volledige werkweek. Het vraagt wel enige flexibiliteit, omdat de werkdruk per week kan verschillen in beide gemeenten.”

Ander geluid
Kerkelijke gemeente De Wingerd bestaat uit ongeveer vijfhonderd leden, redelijk gevarieerd van opbouw, waaronder een groot aandeel senioren. Op de vraag of de gemeente afwijkend is ten opzichte van de andere kerken geeft Amesz een bevestigend antwoord: "Het is een ander geluid dan in de rest van Krimpen klinkt. De Wingerd is een veelkleurige gemeente: theologisch liberaal denkend en vrijzinnig. De mensen horen graag een preek, die niet via de gebaande wegen loopt.”

Voor de komende tijd heeft dominee Amesz zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk mensen te leren kennen. "Dit doe ik door middel van onder andere gesprekskringen en bezoek. Ik woon in Ommoord en fiets daarvandaan naar Krimpen. Zo leer ik al fietsend het dorp beter kennen. Het voelt als een warm bad en geeft mij de energie om mijn opdracht te vervullen. De Wingerd is een levendige gemeente.”