• Arie en Marrie Hofland en Nico Holdermans.
• Arie en Marrie Hofland en Nico Holdermans. Foto: Margje Kooistra

Plek om oom Marinus te herdenken

ouderkerk aan den ijssel • Een plek om Ouderkerker Marinus Oosterom, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, te herdenken. Dat was de wens van zijn nicht Marrie Hofland-Blonk en haar man Arie. Uiteindelijk staan er zelfs negen namen op de onlangs onthulde gedenkplaat op het oorlogsmonument aan de Maenstand.

Marinus Oosterom werd in de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in het Oostenrijkse Greifenburg en kwam daar op 8 juni 1944 om het leven bij een arbeidsongeval. Arie: “Tijdens een vakantie in Oostenrijk in 2017 zijn we bij zijn graf geweest, maar daar was niets meer van terug te vinden. We vonden dat toch wel jammer.” 

Dus vroeg Arie aan Nico Holdermans van Historische Vereniging ‘Ouderkerck op d’IJssel’ of de vereniging ervoor kon zorgen dat er ergens in Ouderkerk een gedenkplaatje zou komen. Dankzij de inzet van de vereniging is er enkele jaren geleden al een gedenkplaat geplaatst in Greifenburg. Met de komst van de gedenkplaat in Ouderkerk is het verhaal voor Arie en Marrie compleet. “Ik heb nu een plek om naartoe te gaan”, aldus Marrie. 

Naast Marinus Oosterom, staan op de plaat de namen van Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.