• Judith Stolk, directrice van De Vlieger.
• Judith Stolk, directrice van De Vlieger. Foto: Dirk Molenaar

'Wereldschool' trots op diversiteit

schoonhoven • De samenstelling van leerlingen op openbare basisschool De Vlieger is de afgelopen jaren enorm divers geworden. Met recht kan gesproken worden van een ‘wereldschool’. "Positief", vindt directrice Judith Stolk, zelf leerling geweest in hetzelfde schoolgebouw.

"Een mooie herinnering voor mij is de schoolradio: ‘Radio Komeet', die te beluisteren was in elk klaslokaal”, zegt Judith (42) geamuseerd. ‘Komeet' heette de school voordat deze samenging met ‘De Noordster'. De nieuwe openbare basisschool In Schoonhoven-Noord werd ‘De Vlieger'. Aan maandsluitingen denkt ze met veel plezier terug. "Iedere keer mocht een andere groep een optreden verzorgen.”
Na de PABO volgde ze een opleiding voor intern begeleider. "Ik wilde altijd graag met kinderen werken, vooral om ze iets te kunnen leren”, legt Judith uit. Tijdens haar stage ontdekte ze verschillen tussen kinderen van kleinere plaatsen ten opzichte van grote steden. "In de betonbuurt in Utrecht heb ik echt moeten leren hoe je orde moet houden. Een wereld van verschil met kinderen van een stage daarvoor in de Alblasserwaard.” Uiteindelijk werkte ze jarenlang als juf in het speciaal onderwijs.
Vorig jaar nam ze het stokje over van haar voorgangers Mireille Burema en Ilse Verweij. In plaats van lesgeven is het nu leiding geven en beleid maken. "Belangrijk is om je als school te onderscheiden. We hebben een goede bezetting en parttimers zien elkaar minimaal een dag in de week. Dit heeft ook voordelen voor de kinderen, omdat zij alle hulp van de eigen leerkrachten krijgen.” De leerlingensamenstelling op De Vlieger bestaat uit achttien verschillende nationaliteiten. "Dat maakt ons een ‘wereldschool'. Zo leren kinderen elkaar op jonge leeftijd ‘ontdekken' en zo met elkaar samen leven, spelen en werken. Als je kijkt naar de verschillen tussen de onder- en bovenbouw, dan lijkt de instroom de laatste jaren iets in diversiteit af te nemen.” Als oorzaak benoemt ze de nieuwbouw in Schoonhoven Oost. Vanuit de wijk Noord zijn veel gezinnen daar naartoe verhuisd.
Judith tot slot: "Mijn verlangen is om de diversiteit binnen De Vlieger, waar we zo trots op zijn, te behouden. We investeren om een leuke school te zijn op het gebied van kunst, muziek en cultuur. Zo is er een speciale muziekjuf en heeft de school een podium voor optredens en voordrachten van leerlingen. Hoe leuk is het om applaus te krijgen voor iets wat je goed hebt gedaan?”

Dirk Molenaar