CDA: ‘voorkom onteigenen landbouwgrond’

krimpenerwaard • CDA Krimpenerwaard roept samen met andere fracties in een motie op om landbouwgrond niet meer voor natuurontwikkeling te onteigenen. 

Met dit voorstel wil de gemeenteraad van Krimpenerwaard een signaal afgeven. Kees Larooij (CDA) in een toelichting: “We roepen het college van B en W op om deze visie onder de aandacht brengen bij de minister en de provinciale overheden voor toekomstige natuurontwikkelingen.”

Wantrouwen
Het machtsmiddel onteigenen draagt volgens het CDA niet bij aan goede verhouding tussen de overheid en de agrarische sector: “Er is al sprake van een toenemend wantrouwen tegen de overheid, omdat er nog meer ingrijpende besluiten op stapel staan met gevolgen voor landbouwgrond, zoals stikstofplannen en woningbouw.”

Ondanks dat er voor natuurontwikkeling een breed draagvlak is, weet volgens Larooij ‘ook iedereen dat agrariërs zeer gehecht zijn aan de grond waarop zij al vele generaties boeren’: “Bij agrariërs in de Krimpenerwaard is nu onrust ontstaan, omdat de gemeente tot onteigening is overgegaan. Bestemmingsplannen beschrijven de natuurdoelen, maar behoren ook ruimte te bieden voor maatwerk. Vandaar dat de CDA-fractie pleit voor samenwerking en goed overleg en daarmee voor natuurontwikkeling met draagvlak bij alle partijen.”

CDA-Krimpenerwaard diende de motie, die met grote meerderheid werd aangenomen, tijdens de raadsvergadering -dinsdagavond- in samenwerking met SGP, VGBK en Lokaal op 1 in.


Suïcide in gevangenis Krimpen

krimpen a/d ijssel • Een gedetineerde in PI Krimpen aan den IJssel heeft zich afgelopen week van het leven beroofd. Het werd door medewerkers ontdekt tijdens de controleronde. Medische hulp mocht niet meer baten. 

“Het is allereerst enorm ingrijpend voor de familie van de gedetineerde. Ook in de gevangenis heeft zo’n gebeurtenis veel impact. Daar is de komende tijd aandacht voor. Onze geestelijk verzorgers en het opvang- en nazorgteam zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor gedetineerden en personeel”, zegt vestigingsdirecteur Nathalie Tonnon. Over de identiteit van het slachtoffer worden geen mededelingen gedaan.


Stroomstoring treft huishoudens

krimpenerwaard • Zo'n 1237 huishoudens in Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek hadden maandagochtend een aantal uren last van een stroomstoring. Oorzaak was volgens Stedin een defecte elektriciteitskabel. De stroomstoring begon rond 7:00 uur. Anderhalf uur later was het probleem grotendeels opgelost, maar hadden 108 klanten nog steeds geen stroom. Monteurs van Stedin hadden de storing iets na 9:00 uur helemaal opgelost.