Maaike van de Graaf van EARL Advice & Projects.
Maaike van de Graaf van EARL Advice & Projects. Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra

'Geweld moet bespreekbaar worden'

bergambacht • Onlangs nam Maaike van de Graaf uit Bergambacht de award voor de Aanpak Seksueel Geweld 2021 in ontvangst. Het was de afsluiting van een mooie periode en meteen de start van een nieuwe. Na jarenlang voor de gemeente Rotterdam te hebben gewerkt, heeft Maaike nu een eigen bedrijf: EARL Advice & Projects. Haar doel blijft echter hetzelfde: "Ik vraag aandacht voor kindermishandeling, huiselijk en seksueel geweld en zet projecten op om dit geweld te stoppen."

Maaike heeft zich daarom bij de gemeente Krimpenerwaard sterk gemaakt voor deelname aan de campagne Orange the World. Met succes, van 26 november tot en met 10 december kleurt de kerktoren in haar woonplaats oranje. "Daarnaast heb ik de ondernemers van het Winkelhof gevraagd om mee te doen aan de campagne. De ondernemers omarmen het initiatief en zetten informatie op social media. In de winkels komt een display met info over hun steun aan slachtoffers."

Volgens de ondernemer is de aandacht voor seksueel geweld erg belangrijk. "Slachtoffers zijn getekend voor het leven. Hoe eerder het gesignaleerd wordt, hoe minder groot de gevolgen zijn", aldus Maaike. Het is van belang dat mensen gaan overleggen met professionals, wanneer ze denken dat er sprake is van geweld. Ook moet het bespreekbaar worden in de maatschappij. "Slachtoffers herkennen zichzelf in verhalen van anderen en voelen zich erkend. Dan zie je hun kracht terugkomen. De gebeurtenissen voeren niet meer de boventoon in hun leven. "Het werk van Maaike draait niet alleen om de slachtoffers. "Ook voor de plegers moet er goede hulp zijn. Zij drukken vaak weg wat het slachtoffer ervaart. De plegers moeten zich bewust worden van wat ze aan het doen zijn."

De bedoeling is om in de toekomst nog veel meer organisaties te helpen met een aanpak tegen kindermishandeling, huiselijk en seksueel geweld. "Je kunt geweld stoppen met de juiste aanpak. Het komt vaker voor dan je denkt en ik doe er alles aan om het probleem op te lossen." Volgens Maaike heeft ze een fantastische job. "Ik heb veel levens zien veranderen door het bespreekbaar maken van geweld."

Mensen die meer willen weten, kunnen contact opnemen via info@earl-adviceandprojects.nl.