Dictee voor herhaling vatbaar

krimpenerwaard • De theaterzaal van het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek was zaterdag gevuld met tafeltjes in examenopstelling en vrolijk gespannen mensen. Om stipt 11.00 uur begon daar het Groot Dictee der Nederlandse Taal, uitgezonden op NPO Radio 1. Bibliotheek Krimpeneerwaard organiseerde de lokale versie.

Via een livestream op groot scherm luisterden de deelnemers naar de instructies van Frits Spits, die het programma vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit presenteerde. Vermeldenswaard was dat verslaggever Marc-Robin Visscher van NPO Radio 1 was neergestreken in Krimpen aan de Lek. Met enige regelmaat schakelde Spits naar Visscher voor een verslag vanuit het Cultuurhuis.
Geconcentreerd puzzelden de 21 deelnemers op acht zinnen over ‘vaccinatiefascinatie'. Woorden als ‘annalen', ‘scheldkanonnades' en ‘vaxers' kwamen voorbij tegen de achtergrond van ‘een wolkeloze hemel op een glooiing van een zandweg met een weids uitzicht over weidevelden en haar abdij'. Als eerste werd de traditionele poedelprijs uitgereikt aan André Mahindre Sing, die met 44 fouten eindigde. Een aanmoedigingsprijs was er voor de elfjarige Marit Nobel, die het met 25 fouten niet slecht deed. De eerste prijs ging naar de Vlaming Frans van Besien, een bekende in dicteeland, die voor de gelegenheid naar Krimpen aan de Lek was afgereisd. Met slechts vier fouten zat hij heel dicht op de landelijke winnares Suzanne Voets (drie fouten). De Krimpenerwaardse winnaar was Kees van den Brink uit Krimpen aan den IJssel met niet meer dan negen fouten.