• Vrijwilligster Jannie met een statushouder die ze begeleidt, Mohammad Malek.
• Vrijwilligster Jannie met een statushouder die ze begeleidt, Mohammad Malek. Foto:

'Vrijwilligers meer nodig dan ooit'

krimpenerwaard • VluchtelingenWerk Krimpenerwaard is op zoek naar extra vrijwilligers die vluchtelingen willen bijstaan tijdens hun asielprocedure, hen wegwijs willen maken en bijvoorbeeld helpen bij gezinshereniging.

Jannie (23 jaar) werkt één dagdeel in de week als 'vrijwilliger maatschappelijk' voor VluchtelingenWerk Krimpenerwaard. Ze doet dit naast haar werk als dyslexiebehandelaar en praktijkondersteuner huisarts. “Vluchtelingen hebben altijd al mijn hart gehad. Vorig jaar ben ik zeven weken als vrijwilliger naar Lesbos geweest, waar ik in kamp Moria geholpen heb. Ik wilde ook in Nederland graag iets voor vluchtelingen doen. Daarom heb ik contact gezocht met VluchtelingenWerk Krimpenerwaard om te kijken wat ik kan betekenen.”
Als maatschappelijk begeleider begeleidt Jannie een aantal statushouders. Teamleider Louise Fontein: “Dit begint met de huisvesting en dan volgt de participatie in de gemeente. We zijn altijd op zoek naar vrijwillige maatschappelijk begeleiders die hierbij willen helpen. In het begin gaat het vooral om ‘regelzaken’. Denk bijvoorbeeld aan inschrijving bij de gemeente, verzekeringen en de huisarts. Daarna kijken de vrijwilligers wat deze persoon nog meer nodig heeft om zelfstandig te kunnen integreren in de Nederlandse maatschappij. Dat is een meer coachende benadering. Tijdens dit traject leer je de persoon goed kennen en werk je samen aan een plan hoe hij of zij het leven in Nederland wil vormgeven."
“Ik vind het enorm leuk om op deze manier betrokken te zijn bij mensen in deze bijzondere periode”, vult Jannie aan. “Als vrijwilliger krijg je een basistraining en mag je gratis gebruik maken van allerhande cursussen en trainingen. Alles gaat stap voor stap en iedereen kan het. Ik heb in het begin vooral meegekeken bij mijn teamleider en andere vrijwilligers.” Ze ervaart het als ‘zeer inspirerend werk’: “Dat komt voor een groot deel door het contact met de nieuwkomers. Ik vind andere culturen interessant en vind het bijzonder om hun verhalen en belevenissen te horen. Daarnaast vind ik het fijn dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen om mensen te laten integreren in de Nederlandse samenleving.”

Louise Fontein afsluitend: "Met de Taliban weer aan de macht in Afghanistan zijn er veel mensen naar ons land gevlucht. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers nu meer nodig dan ooit. Het is een kans om elkaar te leren kennen en te investeren in deze nieuwe medelanders, zodat ze zo goed mogelijk hun plek vinden."