• Jessica met haar pelikaan.
• Jessica met haar pelikaan. Foto: Dirk Molenaar

Jessica verrast met haar creaties

Wie haar persoonlijk kent, weet dat Jessica moeite heeft met sociale omstandigheden. Het kost haar veel energie door autistische klachten. Het geven van dit interview is bijvoorbeeld erg spannend voor haar. Dat zij nu haar talent deelt is een persoonlijke overwinning. Ze is zich bewust van haar beperking, heeft het geaccepteerd maar gaat niet bij de pakken neerzitten. Dat siert haar.

Haar gezellige huiskamer is tevens atelier. Overal in haar bovenwoning hangen de gemaakte werken netjes ingelijst in alle soorten en maten. Te zien is ook een sprekend lijkend portret van nieuwslezeres Annechien Steenhuizen. Deze heeft ze gemaakt voor het televisieprogramma 'Op zoek naar Rembrandt'. Een paar jaar geleden volgde Jessica een cursus bij een kunstenares. Die had al snel door: 'ik hoef jou niets meer te leren'. Een mooier compliment kon ze niet krijgen.
Blijkbaar zit de vaardigheid in de familie; stadsschilder Bram Herens is haar oom. Beiden hebben het tekentalent in de lijn meegekregen. Herens blinkt uit in aquarel en Scheel in pastelkrijt, olieverf en houtskool. Om juist aquarel te leren volgt ze lessen bij 'ome Bram'. "Bij aquarel werk je van licht naar donker, dan moet je andersom denken", legt ze uit. "Ben ik niet tevreden, dan corrigeer ik het. Bij aquarel is dit veel lastiger." Inmiddels maakte ze de afgelopen twee jaar bijna twintig schilderijen. De meest daarvan met pastelkrijt. Het begint met het maken van een foto van een dier of object. De pelikaan waarmee ze nu bezig is, fotografeerde ze zelf in diergaarde Blijdorp. Met oog voor detail wordt met vinger of doezelaar (tekeninstrument) de ondergrond gemaakt. Zo ontstaan mooie kleur- en schaduweffecten. Daar overheen komt het precieze werk waar ze zo bedreven in is. Haar versie van 'Het Melkmeisje' is zo nauwgezet, dat het bijna niet van het echte werk van Vermeer te onderscheiden is.

Sinds kort zijn haar schilderijen op haar eigen Facebookpagina 'J. Scheel Kunstwerken' te zien. Zo maakt ze telkens een nieuwe stap om de buitenwereld deelgenoot te maken van haar talent. Daarnaast kunnen we nog meer van haar verwachten. Hoe leuk is het dat ze ook bezig is met het schrijven van een boek. De titel 'Penibel Nevel' dekt de lading voor een 'volwassen fantasy trilogie'. Illustraties voor het boek maakt de schrijfster uiteraard zelf. Naar verwachting is het boek binnen enkele maanden klaar. De stap om een uitgever te vinden moet ze nog zetten. Niets overhaast voor deze jongedame die, langzaam maar zeker, haar gegeven talent naar buiten brengt.