• Het boerenprotest onlangs.
• Het boerenprotest onlangs. Foto: wijntjesfotografie.nl

CDA Zuid-Holland stelt vragen over onteigening boerenbedrijven Krimpenerwaard

Algemeen

REGIO • De CDA-fractie in Zuid-Holland maakt zich zorgen om de gedwongen onteigening waarmee een aantal boeren in de gemeente Krimpenerwaard te maken heeft in het kader van natuurbeheer. 

CDA-Statenlid en melkveehouder Jaco Kastelein heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland. “Ik wil weten of het college op de hoogte is van het grote aantal onteigeningen in de gemeente Krimpenerwaard en of niet eerst aan Provinciale Staten toestemming gevraagd moet worden. De uitkoopbedragen die nu worden geboden zijn volgens de betrokken ondernemers veel te laag. Hiermee wordt het onmogelijk voor de agrariërs om een vergelijkbaar bedrijf terug te kopen en wordt er eigenlijk een beroepsverbod opgelegd door de gemeente Krimpenerwaard.” 

Minnelijk
Volgens Kastelein was bij de ‘realisatiestrategie’ van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) afgesproken dat er een minnelijk - ofwel ongedwongen - verwervingstraject zou worden doorlopen: “Alleen in uiterste gevallen mag onteigening plaatsvinden, waarvoor Provinciale Staten goedkeuring dient te geven. Het blijkt dat het aantal onteigeningen groter is dan de bedrijven die ‘minnelijk’ zijn verworven. Aanleiding hiervoor is het verschil van inzicht van de waarde en het bod dat wordt gedaan door de gemeente Krimpenerwaard.”

Het Statenlid stelt dat enkel in uiterste gevallen tot onteigening mag worden overgegaan: “Had het minnelijke verwervingstraject niet meer kans had moeten krijgen? Wie zijn er betrokken bij het bepalen van de waarde van de boerenbedrijven en welke lering trekt het college van wat er op dit moment gebeurt in de Krimpenerwaard binnen het zojuist gestarte realisatiestrategie NNN-netwerk?”

Ook CDA Krimpenerwaard stelde afgelopen week -tijdens de commissievergadering- vragen over de onteigening van boerenbedrijven.

Protest
Onlangs protesteerden boeren op rotondes in de Krimpenerwaard tegen de gedwongen grondonteigening.