Afbeelding
Foto: Peter Paul Klapwijk

Startschot Prachtlint Krimpenerwaard

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Zes partijen ondertekenden vrijdag in De Zwaan te Berkenwoude een ambitieverklaring, waarin ze afspreken om in de door hen beheerde gebieden in de Krimpenerwaard vol te gaan voor meer natuurwaarden.

In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden is het ecologisch beheer voor meer biodiversiteit een succes. De tijd is nu rijp voor de gemeente Krimpenerwaard, Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, Het Zuid-Hollands Landschap, Oasen, Dunea en Staatsbosbeheer om het zogenaamde Prachtlint, een lint van ecologisch beheerde bermen die natuurgebieden met elkaar verbinden, te realiseren. 

Tijdens de bijeenkomst vrijdag stelden de organisaties zich voor en vertelden ze welke gebieden zij beheren en wat ze kunnen doen om de biodiversiteit in de Krimpenerwaard te verbeteren. 

Insecten
Initiatiefnemer Jaap Graveland uit Berkenwoude lanceerde zijn idee voor Prachtlint Krimpenerwaard op een motiemarkt van de gemeente. Zijn voorstel werd met algemene stemmen aangenomen.

“Wereldwijd verdwijnen insectensoorten,” vertelde Graveland, die zich inzet voor de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, tijdens zijn presentie. “Er is een landelijk programma Deltaplan Biodiversiteit, dat in heel Nederland een ‘groenblauwe dooradering’ wil realiseren. Leefgebieden van flora en fauna op land en in het water krijgen zo een verbinding met elkaar. Met Prachtlint Krimpenerwaard kunnen wij ons steentje bijdragen. Er zijn veel individuele initiatieven. Die kunnen ertoe leiden dat ongewenste exoten, die we niet willen hebben, zich hier gaan vestigen. Het is beter om samen te werken en de kennis te delen.”

Ecoloog Richard Slagboom van Prachtlint Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden is trots op wat deze natuurbeweging al bereikte in hun zevenjarig bestaan. Het zaaien en planten van bloemen, struiken en bomen leverde een prachtlint op van Alblasserdam tot Leerdam. De bermen van de N210 van Schoonhoven tot Capelle zijn ideaal voor zo’n metamorfose.

Haken en ogen
Wethouder Ria Broere ondersteunt het initiatief, maar maakte duidelijk dat er nog veel haken en ogen aan zitten. “Als de gemeente maaisel in de bermen laat liggen om het zaad de kans te geven zich te nestelen, dan wordt onze helpdesk platgebeld met de vraag wanneer wij alle troep langs de weg eens op gaan ruimen. Planten en struiken te hoog laten groeien kan nadelig zijn voor de verkeersveiligheid. Er zal onderling goed gecommuniceerd moeten worden. Dat vlinders en bijen een betere leefomgeving moeten krijgen, staat boven kijf.”

Voetbal
Niet alleen bloeiende bermen kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor insecten. Al het openbaar groen is hiervoor uitermate geschikt. Richard Slagboom kwam nog met een opmerkelijk initiatief. “De plaatselijke voetbalvereniging in mijn woonplaats Nieuw-Lekkerland legde met partners een ecologisch bloemenlint op een gebied van 1.500m2 rondom het sportpark aan. Hiermee wordt de druk op de bijen- en vlinderpopulaties verminderd. Het mes snijdt aan twee kanten. Dit initiatief viel goed bij sponsors, die zich graag verbinden aan verenigingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Voor meer informatie en aanmelding van initiatieven: www.prachtlint.nl

Wim Kroone