Krimpen aan den IJssel is op weg naar de titel Fairtrade Gemeente.
Krimpen aan den IJssel is op weg naar de titel Fairtrade Gemeente. Foto: Aangeleverd

‘Krimpen aan den IJssel wordt een Fairtrade gemeente’

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Het is deze week Fairtrade Week. Ook in Krimpen aan den IJssel maken mensen zich hard voor Fairtrade. Aankomend voorjaar moet Krimpen aan den IJssel een Fairtrade Gemeente zijn. Dat is het streven van de kerngroep, die speciaal is opgericht voor dit doel.

Ellen Kalkman van de gemeente Krimpen aan den IJssel is projectsecretaris duurzaamheid en lid van de kerngroep. “Sinds dit voorjaar is de kerngroep actief en gaan we er echt voor”, vertelt ze. Fairtrade Gemeente is een titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid bijdragen aan eerlijke handel. Ellen: “Om de titel te behalen, moeten we voldoen aan zes criteria. Daar werken we nu aan.”

Eén criterium is dat er een kerngroep moet zijn, ook is de aanwezigheid van een Wereldwinkel vereist en daarnaast moet de lokale overheid Fairtrade producten gebruiken. Verder moeten winkels en horeca producten gebruiken met een Fairtrade keurmerk. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties. Belangrijk is ook de lokale (media-)aandacht voor Fairtrade en het levend maken van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (Global Goals) die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties (VN).

Kookworkshops

Het bestuur van Fairtrade Gemeenten en de Commissie Titeltoekenning toetst of de gemeente voldoet aan de criteria. Dat dit hard werken is, weet ook Ernst Dijkman, filiaaleigenaar van supermarkt Jumbo De Olm. Zijn winkel verkoopt Fairtrade producten en hij zit in de kerngroep. “Fairtrade Gemeente worden is één ding, maar dan moeten we de titel ook nog behouden. We worden namelijk ieder jaar opnieuw getoetst”, aldus Ernst. Zijn reden om zich in te zetten voor Krimpen als Fairtrade gemeente: “Het is belangrijk om klanten bewust te maken van eerlijke handel en de keuzes die zij daarin kunnen maken wanneer ze boodschappen doen.”

“Deze week is het Fairtrade Week en dan hebben we in de winkel extra aandacht voor Fairtrade producten”, aldus Ernst. Ellen vertelt dat er zaterdag 6 november ook aandacht is voor Fairtrade producten tijdens het slotevenement van de Krimpense Klimaatweek in het Krimpenerwaard College. “Dan organiseren we duurzame kookworkshops.”

Iedereen kan deelnemen

Het is volgens Ernst en Ellen nu vooral belangrijk om horecaondernemers in Krimpen aan den IJssel over de streep te trekken. Ellen: “Maar iedereen kan zich bij ons aansluiten. Inwoners, mensen van verenigingen en bedrijven. Iedereen die eerlijke handel, goede werkomstandigheden voor producenten en het tegengaan van slavernij belangrijk vindt, kan deelnemen.”

Meer informatie over Fairtrade Krimpen of deelname aan de kerngroep is te verkrijgen via welkom@fairtradekrimpen.nl. Er is ook een website: www.fairtradekrimpen.nl.