• Van links naar rechts: Jan Herman Koster, Ad Keller en wethouder Wubbo Tempel.
• Van links naar rechts: Jan Herman Koster, Ad Keller en wethouder Wubbo Tempel. Foto: Gemeente Krimpen aan den IJssel

Zonnedak op Krimpenerwaard College

krimpen aan den ijssel • Energiecoöperatie Energiek Krimpen heeft vorige week het eerste project aangekondigd: De plaatsing van vijfhonderd zonnepanelen op het dak van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel. Inwoners van Krimpen kunnen mede-eigenaar worden van een stukje zonnedak.

“Op deze manier kunnen alle inwoners van Krimpen aan den IJssel zonnepanelen aanschaffen, ook wanneer zij zelf geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen. Bijvoorbeeld omdat ze een huurwoning hebben of de ligging van het dak niet gunstig is”, aldus voorzitter Jan Herman Koster. Hij is erg blij dat het Krimpenerwaard College haar dak voor dit duurzaamheidsproject beschikbaar stelt. Krimpenaren kunnen voor 300 euro een participatie kopen. Jan Herman: “Een participatie staat gelijk aan één zonnepaneel. De investeerders ontvangen jaarlijks een rendement van ongeveer 4 procent.” De looptijd van het project is in eerste instantie vijftien jaar.

De vrijwilligers van Energiek willen het project binnen een jaar gerealiseerd hebben. Daarvoor moet er nog wel wat werkzaamheden plaatsvinden, vertelt schooldirecteur Ad Keller. “We hopen dit schooljaar onze vloerconstructie te verstevigen, zodat deze weer helemaal aan de normen voor nieuwbouw voldoet.” De normen werden aangepast nadat een vloer in een Eindhovense parkeergarage van dezelfde constructie gedeeltelijk was ingestort. De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel heeft onlangs 432.000 euro beschikbaar gesteld voor de werkzaamheden. “Zodra de vloer aangepast is, zijn we klaar voor de verduurzaming van ons gebouw. We zijn blij met deze samenwerking”, aldus Keller.

Energiek Krimpen is een burgerinitiatief van vrijwilligers uit Krimpen aan den IJssel, met als doel zoeken naar mogelijkheden voor het opwekken duurzame energie binnen de gemeentegrenzen. Jan Herman Koster: "Alle inwoners kunnen lid worden van Energiek en profiteren van onze activiteiten”, vertelt hij. In het geval van de zonnepanelen op het Krimpenerwaard College kunnen alleen Krimpenaren die wonen in de omliggende postcodegebieden meedoen. Het gaat dan om 2921, 2922, 2923, 2924 en 2925. "Dat motiveert ons echter alleen maar om nieuwe daken in Krimpen te zoeken, zodat niemand buiten de boot valt.” Er zijn al gesprekken gaande over gemeentelijke panden. Meer informatie staat op de website www.energiekkrimpen.nl.