REACTIES OP ARTIKEL 'MARCO'

‘Hij moet niet het slachtoffer spelen’

krimpenerwaard • Het artikel over Marco (hiernaast) werd vorige week online geplaatst op www.hetkontakt.nl. Het riep gelijk de nodige reacties op: van mensen die het voor Marco opnemen tot direct betrokkenen, die hun kant van het verhaal willen laten horen. 

Zij willen gezien hun slechte ervaringen met Marco in het verleden niet met hun naam in de krant. Gemene deler:  zij beamen dat Marco hulp nodig heeft, maar dat hij zich op zijn beurt moeilijk laat helpen. 

Een betrokkene: 'Marco moet niet in de slachtofferrol duiken. Hij heeft genoeg kansen gehad, maar heeft ze vergooid. Ik baal ervan dat dit weer wordt opgerakeld: we willen rust.'

Kerfstok
Een ander: “Alle mensen die vinden dat deze jongeman aan zijn lot is overgelaten kennen hem niet. Hij heeft veel op zijn kerfstok gehad in de periode dat hij in Ammerstol woonde. Er waren vele incidenten. En misschien even vragen waarom hij met een honkbalknuppel is bewerkt.'

Een derde gaat uitgebreid in op de situatie: ‘Via via kreeg ik het online-artikel te zien over Marco. De teneur van het verhaal is dat hij het zo moeilijk heeft en dat de hulpverlening te wensen overlaat. Dat is misschien zo, maar het komt nu over alsof Marco enkel een zielige jongen is die er zelf allemaal niets aan kan doen'.

Vervolgens: ‘Als ex-buurtgenoot vind ik het jammer dat de mate van de ernst van de overlast en dreiging die hij destijds heeft veroorzaakt niet wordt uitgelicht. Marco is een jongen die goed anderen kan bespelen om zo over te komen als enkel een slachtoffer. Wanneer je met een ‘normale buur’ in conflict bent, kun je dit over het algemeen genomen goed samen oplossen. Doordat Marco zo’n laag IQ heeft, was dit met hem onmogelijk en zorgde dit juist voor ongewenste situaties. Als omwonende sta je machteloos, omdat hij nou eenmaal een beperking heeft en hierdoor een soort bescherming geniet’.

Afsluitend: ‘Jullie artikel gaat over het uitblijven van hulpverlening bij mensen zoals Marco. Maar de omwonenden van destijds kunnen prima duiden wat het voor invloed het heeft wanneer dat soort personen een huis toegewezen krijgt in een normale woonsituatie zonder 24 uur toezicht...'


‘Huis in actie’

regio • Ook dit jaar organiseert Inloophuis de IJssel ‘Huis in actie' om samen met het KWF geld in te zamelen voor het inloophuis. Nog steeds kunnen veel evenementen voor kankerpatiënten in verband met corona niet doorgaan. Inloophuizen lopen hierdoor de nodige middelen mis. Van 1 november tot 31 december verkoopt Inloophuis De IJssel verschillende producten, zoals sfeerlichtjes, koekjes, soep, insectenhotels en oliebollen. Daarnaast worden twee Lichtjestochten georganiseerd: in het Schollebos en in het Loetbos. Voor meer informatie: www.inloophuis.nl. Voor bestellingen kan ook worden gebeld: 010-7370069.