• Luci Schermer (l) en Janneke Boer.
• Luci Schermer (l) en Janneke Boer. Foto: Jan Timmer

Infomarkt ‘Rondom de dood’: 20 standhouders in een laagdrempelige setting

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK •  Luci Schermer en Janneke Boer organiseren samen met een aantal vrijwilligers Infomarkt ‘Rondom de dood’. Het evenement vindt plaats op 6 november in de Ontmoetingskerk in Krimpen aan de Lek en duurt van 11.00 tot 15.30 uur.

Het initiatief om een Infomarkt rondom de dood op touw te zetten komt uit de koker van Luci Schermers, predikant van de Ontmoetingskerk. 

“Ik legde het idee voor tijdens een groepsgesprek met de kerkenraad en trof daar enthousiaste reacties. Als dominee kom je regelmatig met overlijden en zaken rondom het overlijden in aanraking. Voor sommige mensen is het een moeilijk onderwerp om over te praten. Soms ook is er rondom het sterven niets of onvoldoende besproken of geregeld. Wat gebeurt er met je als je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt? Hoe gaan dingen rondom het overlijden? Rondom de dood is er veel mogelijk. Van palliatieve zorg en hospice en een uitvaart die geheel past bij wie de overledene was tot en met rouwverwerking, fotografie en videoreportages. Op de Infomarkt brengen we zo’n twintig standhouders bijeen in een toegankelijke setting en kun je als bezoeker alle gewenste informatie tot je nemen. Dat doen we in een open en drempelloze sfeer met voor iedereen een kopje koffie/thee, livemuziek en ruimte voor een goed gesprek en voorlichting.”

Ruime ervaring
Als wijkverpleegkundige namens Vierstroom Zorg Thuis heeft Janneke Boer ruime ervaring met mensen die in de laatste fase van hun leven zijn aangekomen. “In deze tijd is er zoveel mogelijk om eigen keuzes te maken in hoe je bijvoorbeeld je uitvaart wilt hebben. Soms zijn mensen gesloten als het om dit onderwerp gaat, maar het gebeurt ook dat je door de goede vragen te stellen tot een doorbraak komt en mensen wél gaan praten.”

De Infomarkt ‘Rondom de dood’ wordt weliswaar georganiseerd door De Ontmoetingskerk, dat wil niet zeggen dat men zich alleen op mensen met een christelijke geloofsovertuiging richt. 

“Deze markt is er voor iedereen”, benadrukt Luci Schermers. “Dat zie je ook terug aan de variatie in standhouders komende zaterdag en de drie lezingen die worden gehouden tijdens de dag. Ons gaat het er vooral om de dood uit de taboesfeer te halen en de bezoekers te inspireren.” 

Meer informatie via: www.infomarktrondomdedood2021.nl

Jan Timmer