• Jan Speksnijder voor de nieuwe boerderijwinkel, die vrijdagmiddag officieel werd geopend.
• Jan Speksnijder voor de nieuwe boerderijwinkel, die vrijdagmiddag officieel werd geopend. Foto: wijntjesfotografie.nl

Ondernemend agrarisch duo opent boerderijwinkel in vorm van hooiberg

Algemeen

LEKKERKERK • Met de realisatie van een nieuwe boerderijwinkel slaat Jan Speksnijder met zijn partner/compagnon Jan-Herm Bokdan een nieuwe weg in.

De dertigers namen vorig jaar het melkveebedrijf over van hun (schoon)ouders. Om het bedrijf toekomstbestendig te maken is gekozen voor een boerderijwinkel. 

“Al decennia verkazen we de melk van onze 90 koeien,” vertelt Jan Speksnijder vrijdagochtend vlak voor de officiële opening van de boerderijwinkel. “Achter de winkel is een opslag, waar plaats is voor duizenden kazen. Een kantine voor het personeel, een educatieruimte en de stallen maken het geheel tot een locatie, waar meer mogelijk is dan alleen de verkoop van streekproducten. Naast onze kwaliteitskazen, waarmee we diverse prijzen wonnen, verkopen we zuivelproducten, maar ook sappen, noten, chocolade, chips, streekbiertjes, wijnen en nog veel meer.”

Vooruitstrevend
Voorlopig focussen de ondernemers zich op de boerderijwinkel, die moet zorgen voor hun basisinkomen. “De bank vond onze plannen vooruitstrevend,” vervolgt Jan Speksnijder, die elke ochtend voor zessen opstaat om te melken. “Op een boerderij is altijd werk. Met de hulp van vijf parttime krachten, mijn ouders en behulpzame buren willen Jan-Herm en ik een goed lopend bedrijf neerzetten. Onze locatie aan de Tiendweg-West is een van de rustpunten in de Krimpenerwaard. Wandelaars en fietsers kunnen even bij ons pauzeren op een terras, waar wij koffie, thee en limonade serveren.”

Voor de toekomst hebben de ondernemers plannen genoeg. Ze houden van gezellige drukte en ondernemen. Het verzamelen van oude spullen komt goed van pas. Oude houten kaasvaten gebruikt het duo om de winkel op te fleuren. Klanten mogen onder begeleiding in de stallen kijken en op het erf rondlopen en komen daar oude gebruiksvoorwerpen, zoals een gigantische boterkarn, tegen. 

“We denken aan het plaatsen van een kaasautomaat langs de weg,” zegt Jan, als doorgevraagd wordt over de toekomstplannen. “Ik ben niet de enige ondernemer hier. Buurman Martin Overvoorde van OK Timmerwerken bouwde naar een ontwerp van architect Arjan Verstoep de boerderijwinkel en de bijbehorende ruimtes, waar straks vergaderd kan worden. De winkel is bijna elke dag, behalve op zondag, geopend vanaf 9.00 tot 17.30 uur. Ik hoop dat veel belangstellenden de weg naar ons bedrijf weten te vinden.”

Meer informatie: www.kaasboerderijspeksnijder.nl

Wim Kroone