• Anna Betje Stam en Jacqueline de Raad bij de B-brain.
• Anna Betje Stam en Jacqueline de Raad bij de B-brain. Foto: Jan Timmer

Regie houden over je eigen leven

krimpen a/d ijssel • Regie houden over je eigen leven: de 96-jarige Anna Betje Stam uit Krimpen aan den IJssel doet het met ondersteuning van verschillende hulpmiddelen en thuiszorgorganisatie Lelie Zorggroep/Agathos.

Anna Betje Stam woont in een mooi en ruim appartement aan de Binnenvaart in Krimpen. "Alweer elf jaar”, vertelt ze. "De periode daarvoor was ik woonachtig in Tiendhoven, maar dat werd verpleeghuis en ik was ‘te goed' om daar te mogen blijven. Samen met elf bewoners ben ik toen verhuisd. Het bevalt me hier uitstekend.”
Agathos levert alweer een jaar of drie de thuiszorg aan mevrouw Stam. "We begonnen met het toedienen van medicatie, de verschoning van haar beddengoed en begeleiding bij het douchen”, vertelt Jacqueline de Raad, verzorgende IG/EVV. "Met behulp van de moderne techniek hebben we mevrouw Stam zelf de regie laten overnemen waar het de inname van haar medicijnen betreft. Er is in haar woonkamer een kastje geplaatst dat twee keer per dag aangeeft dat ze kan innemen. Mocht ze dat nalaten, dan krijgen wij een signaal en komen we in actie. Ook draagt mevrouw Stam een horloge met verschillende functies, alsmede een geïntegreerde alarmknop, waarmee ze hulp kan inschakelen.” De derde noviteit in huize Stam is een ‘B-brain', een klok die met ‘ouderwetse wijzers' de tijd aangeeft en duidelijk maakt of het ochtend, middag of avond is.
"We zijn hier twee jaar geleden mee gestart en het bevalt me goed”, stelt Anna Betje Stam tevreden vast. "Ik heb er echt voordeel van en het geeft me een extra stukje zelfstandigheid. Ik ben er blij mee. Net zoals ik blij ben met de aanwezigheid van Jacqueline. Ik zie haar bijna elke dag. Ze is een ideaal aanspreekpunt, een fijne vertrouwenspersoon én een lief mens.”
Het genoegen is geheel wederzijds, zo beaamt Jacqueline de Raad. "Het is mooi dat we mensen als mevr. Stam met behulp van moderne techniek een extra stukje onafhankelijkheid kunnen bieden. In eerste instantie was ik best sceptisch over de werking ervan. In de praktijk echter pikt iedereen het op. Mooi toch!"