Lezing geschiedenis gasfabrieken

schoonhoven • Gert Arends verzorgt donderdagavond 28 oktober op uitnodiging van de Historische Vereniging Schoonhoven een lezing in het Arto Theater in Schoonhoven. Centraal staat de geschiedenis van vier Schoonhovense gasfabrieken. Aanvang 20.00 uur; bij de deur wordt gevraagd om de QR-code

Schoonhoven is rond 1850 een klein, maar dynamisch stadje. Het toenmalig bestuur van de stad, onder leiding van burgermeester mr. Felix Klopper, wilde aan de buitenwereld laten zien dat het als stad echt meetelde in Nederland. In de beginperiode van de industrialisatie werden in veel zichzelf respecterende steden en stadjes gasfabrieken opgericht om mee te kunnen doen aan de 'nieuwe tijd'. Gas werd in eerste instantie voornamelijk gebruikt voor de stadsverlichting als vervanging voor de kwalitatief veel mindere olieverlichting, en dat gold dus ook voor Schoonhoven. 

In juli 1857 werd de eerste steen voor de gasfabriek aan de Scheepmakershaven gelegd. Schoonhoven was hiermee de 23ste gemeente in Nederland met een eigen gasfabriek. 

Vier gasfabrieken
In de lezing geeft Arends een inkijkje in de roerige geschiedenis van de vier (!) gasfabrieken die Schoonhoven rijk is geweest.

Gert Arends (1952), woont sinds 1955 in Schoonhoven en is na zijn studie en dienstplicht ruim 40 jaar werkzaam geweest in de ICT. In 2014 startte hij met een onderzoek naar onder andere de historie van de stadsverlichting en gasfabrieken van Schoonhoven.