Voetballen tussen gevangenismuren

krimpen aan den ijssel • Het toernooi stond in het teken van re-integratie en arbeidstoeleiding van (ex)-gedetineerden. Directielid Erwin Heesterman verrichtte samen met Robert Maaskant de aftrap van het toernooi. 

Als maatschappelijk georiënteerde teams waren de Excelsior Foundation, KAA Gent en Younited Antwerp vertegenwoordigd. Vanuit de gevangenissen deden PI Veenhuizen, PI Arnhem en PI Krimpen mee. 

In het team van FC De Rebellen voetbalden een paar bekende gezichten, zoals Ruben Schaken, Ali Boussaboun en Glenn Helder onder leiding van John van Loen. Zij namen Roelof Luinge mee als gerenommeerd voetbalscheidsrechter 

Verder voetbalde Team WerkviaSport, een team dat weet wat sport en re-integratie voor gedetineerden kan doen. Zij zetten hun energie in om anderen die kans ook te bieden. 

Vijfde keer
Het toernooi werd voor de vijfde keer gehouden. De Dienst Justitiële Inrichtingen, waar alle Nederlandse gevangenissen onder vallen, organiseerde dit samen met EFDN (European Football for Development Network).

Bij EFDN zijn tal van Europese (top)voetbalclubs en organisaties aangesloten. Zij hebben als doel mensen te inspireren en voetbal te gebruiken om levens positief te veranderen. Daarbij richt de EFDN zich vooral op doelgroepen in een achterstandsituatie, zoals (ex-) gedetineerden.

Re-integreren
“Uiteindelijk is een gevangenis meer dan alleen insluiten”, zegt Erwin Heesterman. “Insluiten is een belangrijke taak, maar we hebben ook als doel om gedetineerden te laten re-integreren. Het is belangrijk om met de gedetineerde over de detentieperiode heen te kijken. Wat ga je daarna doen? Hoe zie je het voor je? Sport heeft een verbindende factor. Het bewegen geeft energie, deelnemers voelen zich onderdeel van een team en hebben buiten het veld gesprekken met mensen. Zij kunnen inspireren of hebben connecties waardoor een leven zonder criminaliteit ook een optie is.”

Aan het eind van de dag was er een finale van FC De Rebellen tegen PI Krimpen. Uiteindelijk gingen de rebellen met de prijs naar huis. 

Oud-profvoetballer van FC De Rebellen Glenn Helder zei in zijn speech: “We moeten op elkaar letten en elkaar stimuleren de goede dingen te doen. Als je naar een ander wijst, wijs je tegelijk met vier vingers naar jezelf. Begin bij jezelf. Vandaag.”

In PI Krimpen aan den IJssel staat het volgende arbeidstoeleidingsproject 'Rotterdam Inside' in het kader van sport al voor de deur.
Oud-profvoetballer Jeff Stans en een sportinstructeur van PI Krimpen gaan een periode trainen met gedetineerden die openstaan voor re-integratie, een nieuw sociaal sportnetwerk en hopelijk doorstromen naar een stageplek of werk.

Kernwaarden
Stans: "We helpen hen graag en we hopen de overlast in de samenleving terug te dringen. Welke kernwaarden zijn er in de sport en in het leven? Welke trigger heb je nodig om vooruit te komen? Ook al denk je het alleen te kunnen. Je hebt altijd hulp nodig in het leven, wie je ook bent."