• Janus Boer met zijn bezem
• Janus Boer met zijn bezem Foto: Dirk Molenaar

Janus veegt dagelijks het Dorpsplein

stolwijk • In alle vroegte is Janus Boer (80) dagelijks op het Dorpsplein in Stolwijk te vinden met zijn bezems en emmers. 

Bladeren en al wat nog meer op straat ligt verdwijnt, zodat het er weer picobello uitziet. 

"Drie jaar geleden verhuisde ik vanaf de Bilwijkerweg naar het centrum", legt Janus Boer uit tijdens zijn dagelijkse schoonmaakronde. "Op een gegeven moment ben ik dagelijks bladeren gaan ruimen.”
Hij doet zijn ronde in alle vroegte. "Dan is het plein nog redelijk autovrij en kan ik goed vegen." Hij heeft er geen hinder van dat het 's ochtends weer lang donker blijft. De straatlantaarns geven voldoende licht om zijn werk te doen. Ook regen weerhoudt de krasse tachtiger er niet van om dan maar lekker in bed te blijven. "Ik ben niet bang om een beetje nat te worden." Mensen vragen Janus regelmatig waarom hij iedere dag staat te vegen. "Ik doe het om bezig te zijn en in beweging te blijven. Gelukkig ben ik nog in staat om het te doen. En daarbij zijn de winkeliers blij met me.” Buiten het Dorpsplein is hij ook actief bij Het Kwartier. Daar is hij als vrijwilliger betrokken om onder andere de buitenzijde schoon te houden. Zijn inzet wordt gewaardeerd. Zelf blijft hij er bescheiden onder en benadrukt dat-ie dit werk alleen in de ochtend doet. Lachend: ''s Middags doe ik graag een dutje."

Dirk Molenaar